Hlavní obsah

Rekonstrukce má vyřešit nepříjemnou vadu mezonetového bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte rekonstruovat bytové jádro a plánujete, jak by měla nová koupelna nebo kuchyně vypadat, zkuste si nechat navrhnout přestavbu, včetně cenové kalkulace, odbornou firmou. Pro lepší představu vám pomohou graficky zpracované vizualizace a plánky, které jsou již dnes u mnoha stavebních firem samozřejmostí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta A

Článek
Vážení v redakci,
máme čtyřpokojový mezonetový byt v panelovém domě na sídlišti v Nových Butovicích. Byt je v posledních dvou patrech, tedy v sedmém a osmém. Dole je hostinský pokoj s malou koupelnou a WC, nahoře tři pokoje (obývací pokoj, pracovna, ložnice) a kuchyň. Kuchyň, u níž je malá lodžie, a obývací pokoj jsou situovány na západ, ložnice a pracovna na jih.
Co bych si přála změnit? Kuchyň – ta je mým největším problémem, protože dále do bytu se jí prochází, a to tak, že kolem kuchyňské linky. Přála bych si to vyřešit tak, aby linka byla nějakým způsobem skryta, aby se třeba procházelo jídelním koutem. Chtěla bych nový nábytek (je tam dosud ten z původního vybavení, ten nejlevnější, navíc nezavěšený na stěně, ale jakési plechové konzoli), myčku, ledničku a jídelní kout. Preferovala bych nenápadnou, jednolitou linku. Voda je vedena ve zdi, která sousedí s koupelnou.
I koupelnu bych si přála zrekonstruovat, prakticky v ní potřebujeme prostor na sprchování (buďto vana se zástěnou nebo zděný sprchový kout, těch plastových zástěn mám už plné zuby, nikdy se to nedá vyčistit), umyvadlo (raději závěsné), pračku a nějaké skříňky. Neměla bych nic proti jejímu zmenšení, kdyby se o získaný prostor dala zvětšit kuchyň tak, aby se linka trochu skryla. Na WC bych chtěla vyměnit stávající mísu podlažní za závěsnou.
Mám ráda vzdušné, světlé prostory, minimalistické zařízení, což je věčný boj s manželem, který musí odevšad přinést aspoň vizitku či leták (tajně vyhazuju). Moc času na uklízení nemám, přesto bych velice ráda, aby byt vypadal uspořádaně a čistě. Drahomíra K. Praha

Přání čtenářky

Čtenářka si přála rekonstrukci bytu v panelovém domě, která by se měla odvíjet od nové kuchyně a koupelny. Obě tyto místnosti spolu sousedí a jsou olemované nosnými stěnami. Kvůli čemuž není příliš velký prostor pro zásadní změny, navíc si čtenářka nepřeje žádné výraznější stavební úpravy.

Zvětšení kuchyňské linky

S ohledem na zásadní požadavek zvětšení kuchyňské linky bude nutné, aby ustoupila koupelna. Navíc čtenářka netrvá na oddělené toaletě, ale požaduje, aby v koupelně byla umístěna pračka.

Požadavky na barvy a další zařízení bytu

Barevné požadavky – světlé dřevo, bílá, modrá, zelená barva. Dále pak použití marmolea, vestavěné spotřebiče v kuchyni, sprchový kout, maximum úložných prostor jak v kuchyni, tak i v koupelně.

Dvě varianty řešení prostoru

"S ohledem na výše uvedené požadavky jsem zhotovila dvě varianty (A+B). Co se týče kuchyňské linky a celkově kuchyně, ty jsou v obou případech totožné, jen jsem změnila barevné provedení. V kuchyňské lince nechybí vestavěné spotřebiče, prostor pro skříňky jsem využila až ke stropu. V jídelní části je pak velký příborník pro uložení dalších věcí, nádobí a potravin. K jídelnímu stolu jsem použila stávající židle čtenářky a doplnila o další," konstatuje Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta A

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta A

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta A

Variace koupelny

Při zařizování koupelny nebylo moc prostoru, protože se vše odvíjelo od umístění toalety, se kterou není možné tolik hýbat a tím je pak jasně vymezené umístění dalších věcí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Posuvné zrcadlové dveře

V prvním návrhu je umístěn doprostřed místnosti sprchový kout, který tak zároveň zakrývá toaletu a odděluje ji od koupelny. Pračka je v zadní části výklenku, kde byla původně toaleta. U dveří je pak menší umyvadlo.

Veškeré úložné prostory jsou ve velké skříni, která má posuvné zrcadlové dveře. Zrcadla celý prostor koupelny opticky zvětší a jistě budou i praktická.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta A

Jiná sestava skříněk

V druhém návrhu toaleta zůstala na původním místě a doprostřed je umístěno umyvadlo. Úložný prostor je řešen stejně, jiná je sestava skříněk, do které je umístěna i pračka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta B

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta B

Verze C - možnost vybourání nosné zdi

"Ještě jsem navrhla verzi C, kde jsem se pokusila nastínit možnost vybourání části nosné zdi, takže by se prostor kuchyně zvětšil o chodbu. Tato stavební úprava by neměla být nemožná, protože se jedná o byt v posledním patře. Nicméně bez posouzení statika to nebude možné.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta C

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Varianta C

Druhý háček je pak v ceně. Rozpočet na takovou demolici může být až 50 000 Kč, pokud se bude odstraňovat panel. Nicméně prostor je v této navrhované variantě zvětšen a otevřen. Vznikla by i malá šatna. V této variantě jsem zvolila i jiné barevné a materiálové provedení, o kterém si myslím, že by prostoru lépe vyhovovalo," doplňuje designérka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Přednosti i nedostatky

Každá z verzí má své přednosti a nedostatky, je však vždy na zvážení majitele, čemu dává přednost a jaký je rozpočet rekonstrukce. Stejně tak volba barevného provedení musí být majiteli příjemná, aby se v rekonstruovaném bytě cítil dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám