Hlavní obsah

Jak proměnit zahradu v prostor plný her a dobrodružství

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho rodičů - nadšených chalupářů řeší podobný problém. Zatímco oni sami jásají nad každou volnou chvilkou, kterou mohou trávit péčí o zahradu, jejich děti projevují o tuto činnost v lepším případě jen velice vlažný zájem. Jednou z nejjistějších cest, jak se podobnému zklamání vyhnout, je zapojovat potomky již od dětství, ovšem maximálně hravou a zábavnou formou.

Foto: Profimedia.cz

Malé pěstitele je za jejich úspěchy potřeba řádně pochválit. Nešetřete časem a klidně se probírejte jejich výpěstky kus po kuse.

Článek

Prvním krokem může být vytvoření dětského záhonku. Buď vyčleníme a přesně ohraničíme část na již existujícím „dospěláckém“, anebo vytyčíme zcela nové území. Záhonek nemusí být nijak velký, ale zato by měl být dobře viditelný. Malý mičurinec se určitě bude chtít pochlubit se svými úspěchy každé návštěvě.

Zároveň si samozřejmě všimneme, zda je dobře a bezpečně přístupný, ideálně ze všech stran. Roh ohraničený trnitými keři (maliny, ostružiny, růže) není úplně ideální.

Foto: Fiskars

Aby se dětem na zahradě dobře pracovalo, je třeba jim opatřit také odpovídající nástroje a nářadí, které bude lehké a především bezpečné.

Trpělivost není jejich ctností

Volba plodin a rostlin je bodem, který nesmíme podcenit. Děti nejsou pověstné svou trpělivostí, a proto se téměř výhradně budeme orientovat na co nejrychleji rostoucí druhy. Ideální je hrášek, fazole, nebo rajčata, dýně a cukety. Obzvláště dýně mohou menší děti nadchnout. Jednak svou velikostí a jednak možností je na podzim na Halloween vydlabat a udělat z nich nejen vlastnoručně vyrobenou, ale dokonce i vypěstovanou dekoraci.

Část dětského záhonku můžeme vyčlenit pro květiny. Buď to mohou být jedlé a léčivé druhy (například hezky kvetoucí měsíček lékařský), anebo zvolíme směs semen tzv. motýlích květin. To je skupina rostlin, na něž rády přilétají motýli. Nic tak nepotěší malého pěstitele, jako velké množství rozmanitého hmyzu v jeho malém království.

Foto: Profimedia.cz

Většina dětí miluje možnost pracovat společně se svými rodiči.

Zahrada jako otevřená kniha

Učte se s dětmi od mala využívat zahradu jako zdroj pro jejich vzdělávání. S menšími dětmi si procvičíte barvy, počítání, první slova. Od prvních krůčků se pak seznamujte s různými rostlinami a především živočichy, kteří s vámi vaši zahradu obývají. Učte se je pojmenovat, společně můžete zalistovat v odborné knížce, nebo na internetu.

Většina dětí je vděčným pozorovatelem, byť jde jen o „stopování“ mravenců po jejich stezce až k mraveništi, nebo o zatoulanou ropuchu ukrytou ve stínu pod keřem.

Foto: Profimedia.cz

Používejte zahradu jako encyklopedii i jako laboratoř. Vyjděte vstříc malým výzkumníkům a umožněte jim seznamovat se s jejími taji na vlastní pěst.

Vytvořte s dětmi pítka pro ptáky a hmyz, zkuste vyrobit jednoduché dřevěné domečky pro samotářské včely a společně sledujte, kdo je osidluje. Zručnější tatínkové a dědečkové mohou pomoci s výrobou ptačí budky.

Nezapomeňte na hry

Děti ocení každou příležitost ke hře. Tam, kde nelze vybudovat zahradní domeček, postačí v rohu vyrobený provizorní přístřešek z větví pokrytý chvojím. Indiáni a lovci mamutů či dinosaurů budou nepochybně nadšeni.

Naopak princezny a víly uvítají altánek vytvořený z několika delších proutků zapíchnutých do země a svázaných na vrchu. Okolo nich stačí zasít fazole nebo hrášek a za pár týdnů je hotovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám