Hlavní obsah

Zmenšením obývacího pokoje získali majitelé prostornou šatnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik hanobené byty v nechvalně proslulých panelových domech rozkvétají. Dostávají se do popředí zájmu nejen z důvodu jejich pořizovací ceny, která je stále ještě nepatrně nižší než cena bytů v takzvaných “novodobých panelácích”, ale také proto, že jsou stále častěji revitalizovány.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Byty v panelácích vypadají nejen lépe z estetického hlediska, ale zájem o ně trvá také kvůli energetickým úsporám, k nimž dochází po výměně oken a zateplení fasád.

Samozřejmostí bývá i kompletní výměna stoupaček a v některých objektech dochází i ke zvelebení společných prostor.

Dopis čtenářů
Dobrý den, chtěli bychom poradit s rekonstrukcí bytu 2+kk v panelovém domě v Praze 10. Panelák je po kompletní rekonstrukci. Byt momentálně obýváme s přítelkyní. Byt bychom chtěli kompletně zrekonstruovat, to znamená nové podlahy, jádro, kuchyň, koupelna.
Největší nedostatek vidíme v původním bytovém jádru. Jádro je umakartové a koupelna malá. Naše představa je při rekonstrukci bytového jádra zvětšit koupelnu, naproti tomu obýváku, který je momentálně možná zbytečně velký, by malé zmenšení nejspíš neuškodilo, řešíme, jak v něm využít úložné prostory, kterých je v bytě nedostatek. Potřebujeme skříně na šaty, úklidové prostředky, sezónní vybavení a podobně.
V koupelně nemusíme mít vanu, ale umyvadlo, pračku a nějakou skřínku pro hygienické potřeby, ručníky a podobně. V kuchyni bychom chtěli větší dřez, ledničku a vestavěnou myčku. Momentálně není v kuchyni moc prostoru pro uložení nádobí. Dále jídelní stůl s židlemi (možná je i lavice).
V obýváku by měla být sedačka, televize s malou obývací stěnou a stolek. V dalším pokoji je ložnice s vestavěnou skříní, kterou bychom chtěli taktéž novou a samozřejmě velkou postel. V chodbě by měl být botník s věšákem a zrcadlem s tím, že bychom uvítali i nějaký úložný prostor.
Dispozice bytu nám takto v celku vyhovuje, ale nebráníme se ani myšlence celý byt přeorganizovat včetně dispozice místností. Pokud by byly třeba doplňující informace, rádi je poskytneme.
Mockrát děkujeme a doufáme, že si náš projekt vyberete. S pozdravem Jirka H.

Dopis jsme předali bytové návrhářce Kateřině Mlejnkové, která vypracovala možné varianty rekonstrukce. A pisatelé dopisu byli velmi spokojeni. Posuďte sami.

Požadavky čtenářů

  • Kompletní rekonstrukce bytu
  • Zvětšení koupelny na úkor obývacího pokoje
  • Další úložné prostory
  • V koupelně nemusí být vana
  • V kuchyni větší dřez a vestavěnou myčku
  • Malá obývací stěna s televizí
  • V ložnici vestavěná skříň a velká postel
  • V chodbě by měly být věšák a zrcadlo, případně další úložný prostor

Nakonec se vešla velká šatna

V první řadě jsem řešila v novém interiéru, jak navrhnout maximum prostor, kde by mohly být skříně pro uložení všeho potřebného, jak čtenář uvádí (šaty, sezónní věci, úklidové prostředky, zavazadla atd.).

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nový návrh

V bytě je docela velký obývací pokoj, a tak jsem se rozhodla jej zmenšit, jak jen to bylo možné a vytvořila jsem v bytě zcela nový prostor – velkou šatnu, která je přístupná z ložnice a může sloužit nejen pro uložení šatstva.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Bez dalších zbytečných příček

Rovněž jsem nechala otevřený obývací pokoj, který tak plynule navazuje na chodbu, a tak je prostor vzdušný, bez dalších zbytečných příček.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S ohledem na stavbu, jsem nemohla prostor koupelny a kuchyně nějak nafouknout, posunula jsem je směrem do předsíně, co to jen šlo. Opět s ohledem na větší prostory, jsem volila spojení WC a koupelny, protože v tak malém bytě v tom nevidím žádný problém.

Sladění barev

Podlahová krytina v celém bytě je jednotná a plynule navazuje, jde o světlý dekor dřeva, pod označením dub bílý. Nábytkové vybavení je v tmavším dekoru dřeva, což bývá označováno jako švestková dýha.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V celém bytě jsem použila velmi neutrální odstíny šedé, bílé, hnědé a černé barvy. Výraznější barvy jsou občas použity na dekoracích nebo textiliích.

Dynamičtější prostor kuchyně

Netypicky jsem řešila vybavení kuchyně. Záměrně jsem nechtěla navrhnout klasickou linku do L, ale něco originálního a netypického pro mladé lidi, co by bylo zároveň praktické a prostor kuchyně by tak byl více dynamický.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nechybí samozřejmě všechny nezbytné spotřebiče a maximum úložného prostoru. Do prostoru se již nevešlo sezení, natož jídelní stůl, takže ten je umístěn ve společenském prostoru obývacího pokoje, což ocení především ti, kteří chtějí například povečeřet se společností.

Využít každý centimetr

V koupelně jsem se snažila využít každý centimetr, takže jsem volila atypickou skříňku na míru s úložným prostorem, zabudovaným umyvadlem a vloženou pračkou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Toaleta je závěsná a naproti je velký sprchový kout, který jistě mladý dynamický pár ocení. Dekorativně působí jen obklad, mozaika s drobným dekorem. Vše je provedeno ve světlých tónech.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Minimalistický obývací pokoj

V předsíni jsou samozřejmě nezbytné vestavné skříně a věšák a zrcadlo. Navazující obývací pokoj je zařízen minimalisticky. Umístila jsem větší pohovku, TV komodu a knihovnu a již zmiňovaný jídelní stůl. Dekorativní jsou pouze textilie a tapeta.

Vstup do prostoru šatny

Do ložnice se kromě velké postele a skříňky nic dalšího nevešlo, vstup je zde do prostoru šatny. Postel je celočalouněná a vysoké čelo využívá celý prostor stěny.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S ohledem na malý prostor

V celém bytě je použito minimum nábytku, dekorací, doplňků i barev. Vše s ohledem na malý prostor, který je tak plně využitý, ale působí svěže a moderně i při použití klasických prvků a výrazných stylových dekorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám