Máte-li navíc ještě možnost získat byt v nejvyšším patře, se šikmými stěnami a střešními okny, atraktivnost bydlení se ještě více zvyšuje. Oceňujeme i prostornou vstupní halu, stejně tak moderní výtah. To už ale vystupujeme v nejvyšším patře, kde nás očekávají naši dnešní hostitelé.

Nepřijeli jsme do neznáma

Před naší návštěvou jsme měli poměrně výjimečnou možnost se seznámit se snímky interiéru. O to více jsme byli zvědavi na doprovodný komentář, pocity a zkušenosti, které budování nového domova provázely.

Poměrně dlouhou stěnu chodby opticky rozčleňuje dlouhá police s pečlivě zvolenými doplňky.

Poměrně dlouhou stěnu chodby opticky rozčleňuje dlouhá police s pečlivě zvolenými doplňky.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

„Stal jsem se vlastně až druhým majitelem bytu,“ vyvrací hned zpočátku naši mylnou domněnku Jiří. Původní vlastník si byt koupil, ale nikdy se do něj ani nenastěhoval. Ještě v rámci dostavby domu zde ale stačil zadat jednu dispoziční změnu. Výsledkem je prostornější koupelna, která byla zvětšena o prostor malé šatny, s níž původně sousedila.

Okno v koupelně

Ztráta úložného místa je však bohatě vykoupena. Šatna totiž byla, poměrně překvapivě a navzdory opravdu malé velikosti, vybavena střešním oknem. Zrušením společné příčky se okno přemístilo do koupelny, která se tak rázem dostala, a to doslova, do jiného světla. V této podobě Jiří byt kupoval.

Posunutí příčky a zrušení malé šatny dovolilo koupelně získat potřebný prostor a zásluhou střešního okna největší přednost – denní světlo.

Posunutí příčky a zrušení malé šatny dovolilo koupelně získat potřebný prostor a zásluhou střešního okna největší přednost – denní světlo.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

Hned po nastěhování, v rámci první etapy, byla v bytě vyměněna podlahová krytina. Do chodby zvolili vzhledově neutrální dlažbu v přírodním tónu, kterou doplnili efektní barvou stěn. Původní PVC v obývacím pokoji a v kuchyňské části nahradili kombinací světlé dlažby před kuchyňskou sestavou a dřevěné podlahy.

Jistota správného výběru

O svém prvním vlastním bytě měl Jiří jasnou základní myšlenku: obývací pokoj by měl být propojený s kuchyní a jídelní částí. Protože právě tak byl budoucí hlavní obytný prostor navržen, žádné další změny se zde nemusely provádět a mohlo se začít zařizovat. První přišla na řadu kuchyň.

Další nábytek v obývací části, vyjma nízkého stolku, už nebyl potřeba. Majitelé bytu, stejně jako všichni příchozí, se proto necítí stísněně a chvílím pohody nic nebrání.

Další nábytek v obývací části, vyjma nízkého stolku, už nebyl potřeba. Majitelé bytu, stejně jako všichni příchozí, se proto necítí stísněně a chvílím pohody nic nebrání.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

Hledání vhodné sestavy

Na dobu hledání vhodné sestavy dnes Jiří s partnerkou Evou vzpomínají s úsměvem. „Od počátku jsme vybírali klasiku – nejvíce se nám líbila olše. Chtěli jsme, aby nová kuchyň byla nadčasová a v podstatě neutrální, čímž by nás neomezovala ve výběru vybavení obývacího pokoje a jídelní části,“ vysvětlují. V rámci úsloví člověk míní, život mění, ale nakonec bylo všechno jinak.

Kuchyňská sestava nejlépe splňovala představy obyvatel bytu.

Kuchyňská sestava, která nejlépe splňovala představy obyvatel bytu.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

„Partnerka mi jednoho dne zavolala, že už je kuchyň vybraná a složená záloha,“ pokračuje Jiří. „Byla úplně jiná, než jsme celou dobu zvažovali.“ Po počátečním překvapení ale i on musel uznat, že právě ona bude ta pravá. Ani dnes, s odstupem času, by neměnili. Moderní světlemodrá kuchyňská sestava se bez problémů sžila s prostorem i dalším vybavením.

Kuchyně – nadčasová elegance

Kuchyň je vybavena vestavěnými spotřebiči. Eva oceňuje zvýšený 15centimetrový sokl, který dovoluje pohodlnější práci u kuchyňské desky i vyšším lidem. V hlubokých výsuvech jsou uskladněny potraviny, které jsou tak snadno přehledné a na dosah. Před instalací nové kuchyně bylo nutné upravit umístění rozvodů vody, odtah digestoře i rozvod elektřiny.

Jídelní stůl i výběr židlí ctí jednoduchost. Z této sympatické zásady nevybočuje ani stropní osvětlení.

Jídelní stůl i výběr židlí ctí jednoduchost. Z této sympatické zásady nevybočuje ani stropní osvětlení.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

Rozmístění jednotlivých částí kuchyňské sestavy je ale v současné podobě optimální. Modernímu a čistému vzhledu kuchyně prospívá i jednoduchý, bílý obklad zadní stěny ve formátu 10 x 10 cm.

Překvapivě snadný byl výběr jídelního stolu, který chtěli mít typově shodný s malým stolkem u křesel. O to déle hledali vhodné židle. Zvítězila odlehčená kombinace s plastem, který koresponduje s transparentními velkými úchyty kuchyňské sestavy.

Nové místnosti pro větší komfort

Po roce bydlení ve dvoupokojovém bytě s kuchyňským koutem přišla druhá etapa změn. Jejich rozsah ovlivní bydlení mladého páru především ve výhledu dalších let. K původnímu bytu se totiž podařilo získat ještě část chodby a především dvě další obytné místnosti.

Vedle bytu byla původně umístěna společenská místnost i, překvapivě v nejvyšším patře, kočárkárna. Obě místnosti měly střešní okna a v podstatě se nijak nelišily od obytných prostor bytu. Protože ani jednu z nich obyvatelé domu nevyužívali, požádal Jiří o jejich odkoupení a přičlenění ke svému bytu.

Další realizace dostala zelenou

Nezbytný byl souhlas majitelů všech ostatních bytů, pak již realizace dostala zelenou. Dlužno poznamenat, že i v okolních domech se o podobné změny pokoušeli, ale tam se nikde nepodařilo získat všechny souhlasy, a tak nemohly být plány realizovány. Zde se sousedy žádné problémy nebyly. V nových místnostech je dnes hostinský pokoj a zatím nezařízená pracovna, jednou tady budou dětské pokoje.

Sladěné přírodní tóny navozují v ložnici příjemnou a klidnou atmosféru. Úložné prostory v zešikmené stěně byly vytvořeny v rámci úprav. V ložnici tak nemusí být další kusy nábytku, což jí dodává dojem většího prostoru.

Sladěné přírodní tóny navozují v ložnici příjemnou a klidnou atmosféru. Úložné prostory v zešikmené stěně byly vytvořeny v rámci úprav. V ložnici tak nemusí být další kusy nábytku, což jí dodává dojem většího prostoru.

FOTO: Jiří Vaněk, časopis PANEL PLUS

V rámci stavebních úprav s posunutím vchodu do bytu byly změněny také zárubně. Nebyly řešeny obložkami, ale Jiří původní kovové zárubně z panelů vysekal a místo nich byly osazeny dřevěné. Ještě teď s odstupem, má hodiny neskutečné dřiny živě před očima. Zároveň chodba dostala současnou výmalbu a úpravu včetně doplňků.

Barvám vstup dovolen

Byt hraje barvami. Pokud nesvěříme zařízení bytu architektovi, zpravidla býváme při výběru barev opatrní a pro jistotu volíme nenápadné a spíše usedlejší tóny. „Také jsem se zpočátku přikláněla spíše k neutrálnímu vzhledu a požadovaný efekt bych dotvářela vhodnými doplňky,“ říká Eva. Než však stačili vklouznout do neutrálního a mírně opatrnického proudu, už našli s barvami společnou řeč.

Na první pohled vás v chodbě bytu upoutají nápadné, sytě zelené stěny ve velmi zvláštním, nevtíravém tónu, ložnice je v přírodních barvách, obývací prostor světle šedivý. Barevné stěny jsou kombinovány s bílými stropy. Světle šedivá výmalba v obývacím pokoji a kuchyni byla celkem bez problémů, ale ten pravý odstín zelené se stal tvrdou zkouškou.

Kombinace barevných stěn a bílých stropů byla sice náročná na pečlivost, výsledek ale připomíná práci skutečného profesionála.

Zdařilým výletem do světa barev na téma vybavení bytu se stala již zmiňovaná kuchyňská sestava, kterou v obývací části doplnila červená pohovka a dvojice křesel. Kombinace světle modré a syté, nápadně červené sjednotily stěny ve světle šedém odstínu. Barevnost interiéru rozhodně neublížila, naopak.

Všechno chce svůj čas

Společnou zásadou mladých partnerů v zařizování bytu je střídmost, kdy nesklouzávají ke kompromisům a raději na určitá definitivní řešení nechávají čas. To se týká především výzdoby stěn, kde stále ještě hledají to pravé, co by jejich představám nejlépe vyhovovalo. „Spěch se v zařizování bytu nevyplácí,“ říká Jiří a čistým stěnám se zatím vůbec nebrání. Také byt potřebuje svým vlastním způsobem vyzrát.