Andrea s Lukášem se ještě předtím, než se vzali a čekali prvního potomka, shodli na tom, že pro ně bude lepší byt v Praze, než menší dům za městem. Oba dva jsou hodně pracovně vytížení a neměli by potřebný čas, který by museli věnovat péči o dům i zahradu.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Podařilo se jim objevit zajímavý kompromis a za poměrně přijatelnou cenu – bytový komplex společnosti Finep totiž sousedí s lesoparkem, obyvatelé tu mají k dispozici sportovní areál, golfové hřiště i nedalekou cyklostezku.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Lehké stěhování

Byt 4+kk o ploše 115 m2 v šestém patře manžele okouzlil polohou a výhledem, k bytu navíc získali terasu i garáž. Oproti jiným developerským projektům si mohli pořídit takřka holobyt a neměli ničím svázané ruce. V interiéru byly jediným zabudovaným vybavením dveře, částečně zařízené byly prostory WC a dvou koupelen, do prostoru budoucí kuchyně byly přivedeny rozvody.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Všechno ostatní nechal developer na klientovi a umožnil mu tím výběr materiálů podle jeho gusta. Andrea a Lukáš předtím bydleli nějakou dobu v pronajaté garsonce, do jejíhož vybavení logicky příliš neinvestovali. Zařídili ji věcmi, které měli, získali od známých, nebo koupili v Ikea. Zařízení bylo praktické, ale morálně dosloužilo a manžele příliš netrápilo, že nábytek zůstane v původním bytě.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Prostor pro kreativitu

„Měli jsme jasno ohledně financí, věděli jsme, kolik můžeme do interiéru investovat. O zařízení jsme uvažovali už předem, inspirovali jsme se u našich známých, někdy jsme listovali v časopisech, prohlíželi internet. Přáli jsme si jednoduchý nadčasový styl a taky vzdušný prostor, který jsme si chtěli tentokrát opravdu vychutnat. Zároveň jsme tušili, že návrh sami nezvládneme, děsila nás rovněž představa, že budeme trávit hodiny v obchodech a možná s nejasným výsledkem,“ vzpomíná Andrea.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Majitelé proto uspořádali menší výběrové řízení a na internetu vyhledali a oslovili pár interiérových studií. Vyhrála firma Zaki design, která s přehledem navrhla zajímavé řešení, vystihla přání manželů a následně realizovala do detailu interiér na klíč.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Pohodlí bez diskuze

Dispozice bytu s obývacím pokojem spojeným s kuchyní a jídelnou, ložnicí, dvěma dětskými pokoji a koupelnami mladé rodině vyhovovala. Pro designéra bylo nejsložitějším bodem návrhu optimální rozložení potřebného vybavení v relativně malém obývacím pokoji. Petr Hodan situaci vyřešil umístěním TV a audio techniky na polo příčku umístěnou uprostřed pokoje, čímž vymezil i jednotlivé funkční zóny v původně neosobním prostoru.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Majitelé do průběhu přípravy nezasahovali, nicméně jednotlivá řešení a vizualizace schvalovali. Díky vzájemné shodě a hladké návaznosti prací se Andrea s Lukášem mohli stěhovat za pár měsíců.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Nábytek na míru do celého bytu vyrobili na zakázku rovněž ve firmě Zaki design. Před montáží bylo nutné upravit instalace elektřiny, rozvody vody a v kuchyňské části umístit odtah k digestoři.

Předností bytu je zastřešené terasa, na níž si majitelé pořídili umělý trávník pro dokonalou iluzi blízké přírody.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Černá, dřevo, mat i lesk

Přáním manželů byla tmavá pohovka, kombinace klidných barev a přírodních tónů, a chtěli namíchat různé povrchy. „Jednotlivé materiály jsme vybírali úměrně povolené ceně, tudíž jsme některé z nich nahradili cenově dostupnější imitací. Lakované kusy nábytku jsou lesklé, ty které mají povrch s dekorem dřeva, jsme vyrobili v matu,“ přibližuje designér Petr Hodan. Dveře dodané ve standardu jsou v odstínu buku.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Výrazný dekor čpavkovaného dubu laminátové podlahy trochu nudnou barvu dveří oživil, navíc opticky sjednotil podlahy obytných místností. O volbu kusového nábytku – židlí, jídelního stolu, osvětlení, závěsů, nebo doplňků se také postarali ve studiu Zaki design. Do celkové barevné koncepce zapadla v neposlední řadě i výmalba stěn. Designér si pohrál s poskládáním ploch šedé, bílé a pískové barvy, v holčičím pokoji použil růžovou.

„Po krátkém užívání bytu jsme zjistili, že všechno funguje, jak jsme si přáli,“ chválí zdařilý návrh majitelé.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Vizitka
Petr Hodan – designér studia ZAKI design
Pro klienty, kteří si koupili víceméně nedodělaný prázdný byt, jsme byli ideálním partnerem. Naše firma totiž poskytuje komplexní interiérový servis – od návrhu dispozice, kuchyní, ale také například designového nábytku, přes jeho výrobu až po finální montáž. Snažíme se o maximální kvalitu detailu i celku a zákazníkům zvládneme bez problému vytvořit bydlení na míru.