Prohlédli si u sousedů některé realizace a nakonec stavební firmu zvolili na doporučení známých, navíc se jim rekonstrukce, které tato firma prováděla, líbily. Bojový plán na radikální proměnu měl tři hlavní body.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Měla se vyměnit podlaha v kuchyni a předsíni, místnosti měly dostat pěkné nové dveře, a zásadním posledním krokem, který modernizace nutně vyžaduje, byla právě rekonstrukce bytového jádra. Pak strategicky vytvořili spolu s firmami časový harmonogram a návaznost prací, a rekonstrukce mohla v čase dovolených začít.

Projekt byl vlastní

„Usoudili jsme,“ říká paní domu, „že nejlepší bude, když si návrh budoucí podoby uděláme sami. Vytvořili jsme si půdorys, celkově jsme posunuli koupelnu do předsíně, vstup na WC je šikmý."

Původní WC

Původní WC

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

"Docela se to hodilo, v předsíni po levé straně už jsou jedny šikmé shrnovací dveře, kterými se vstupuje do komory. A na WC se při tomto řešení mohlo naplánovat malé umyvadlo a závěsná skříňka...“ Potom si manželé podle svých návrhů nechali vypracovat plány.

Původní koupelna

Původní koupelna

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Stačí čtrnáct dní?

Oba investoři se rozhodli do práce zapojit a propočítali, že včetně sobot a nedělí by dva týdny mohly být dostatečné. Začali tím, že polovinu bytu sestěhovali do té druhé půlky, pak manžel vyboural futra tří vnitřních dveří, společně zalepili dveřní otvory, jedna místnost zůstala k dispozici na základní materiál a nářadí.

„Pak jsme se pustili do vlastní demolice jádra,“ líčí manželka, „trvala jedno celé odpoledne.“ Potom už mohla nastoupit firma, a podle projektu a rozvrhu se vrhnout do práce.

Bourání

Bourání

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Hlavní stavební práce probíhaly plynule v prvním týdnu do čtvrtka, ale pak došlo ke změně v plánu. Původní dveře do dětského pokoje se měly posunout na úroveň ložnice, ale za pochodu raději zvolili jinou variantu: Původní dveře se zachovaly, dostavovala se zeď dětského pokoje, aby nebyly dvoje dveře těsně u sebe.

A zpátky do koupelny. O víkendu se usadila vana, dokončily obklady na WC, druhý týden patřil už více elektroinstalačním pracím, ale při natahování elektrických rozvodů a přípravě otvorů pro světla se dokončovaly obklady koupelny a pokládaly dlaždice.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Ke konci týdne byla hotová i nová rozvodná skříňka a o víkendu se umístil radiátor a koupelnový nábytek. Jádro tedy opravdu bylo vyřešeno za 14 dní se vším všudy a s přizdíváním navrch.

Nic se neuspěchalo

Ve třetím týdnu se v bytě ale dál pilně pracovalo, nastoupili podlaháři, a položili PVC. „Vybrali jsme značku Novilon ve světlé barvě, aby ladila s obklady v koupelně, a nebylo vůbec lehké sehnat tuto barvu, protože dnešní nabídka podlahových krytin tvoří převážně přírodní dřevěné odstíny,“ komentuje majitelka.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Po podlahách, které celkem zabraly asi pět pracovních dní, bylo ještě nutné dotáhnout rekonstrukci osazením nových dveří včetně zárubní, práce trvala půl dne a skončila 1. září. Proti původnímu plánu, který zněl do 20. srpna, se tedy termín prodloužil asi o deset dní. Oba manželé ale mají jistotu, že je vše uděláno precizně, podle jejich přání a představ, nic se neodfláklo a neuspěchalo.

Připočtěte plánování

Rekonstrukce ale vlastně začala mnohem dřív, plánovalo se, vymýšlelo, obhlíželo. „Materiály, barvy, sanitu, koupelnový nábytek, všechno jsme vybírali s předstihem dvou až tří měsíců,“ říká manželka, „postupně jsme navštěvovali prodejny SIKO, Bauhaus, jezdili do Průhonic i na Černý Most.“ I proto dnes působí koupelna harmonicky, dotaženě, nikde nezůstal prostor pro improvizaci na poslední chvíli.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Světlá a prostorná

„O barevném řešení jsem se radila s kolegyní výtvarnicí ve škole,“ doplňuje paní Dana, „také se sousedem Jaroslavem, který má zkušenosti. Doporučil nám troje stropní světla v koupelně, což se osvědčilo a jsme s tím velmi spokojeni.“

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Spokojenost se vším je manželi opakovaně potvrzována. Pochvalují si, že zachovali oddělené WC, protože člověk má větší soukromí, i to, že koupelna působí teplým dojmem, je světlá a prostorná, prostě přesně taková, jakou si ji přáli. Proč se tomu vlastně divit. Vždyť pečlivě plánovali, dobře vybírali, nebáli se vyptat, přijmout radu. Tu spokojenost si prostě paní Dana a pan Jiří zaslouží.