Podívejme se na nedostatek místa podrobněji. V první řadě se týká našeho životního prostoru, který potřebujeme mít kolem sebe pro naše domácí činnosti.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Doma bychom se měli cítit v pohodě a pohodlně, proto bychom se měli pokusit byt vyřešit tak, aby nám v rámci možností poskytoval maximum místa. Druhým úkolem, který musíme v rámci účelného bydlení vyřešit, je dostatek úložných prostor.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Dědictví po babičce

Slečna Veronika zdědila panelový byt po své babičce. Byt se nachází v jedné z nejstarších panelových zástaveb v Praze – ve čtvrtém pražském obvodu. Původní byt 2+1 o velikosti 68 m2 se nikdy nerekonstruoval, a z tohoto důvodu byl tedy celý prostor v hrozném stavu.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Umakartové jádro, podivné tapety na stěnách, na podlaze linoleum a koberce. Byly zde dvě samostatné neprůchozí místnosti přístupné z dlouhé chodby, která vedla ke koupelně, WC a menší kuchyni.

Místo kuchyně pracovna

Přáním mladé dívky bylo navrhnout vzdušný moderní a světlý prostor, kde by se vytvořilo 3+ kk a bývalá kuchyně by se mohla využít jako pracovna – či do budoucna jako dětský pokoj. Panelákový dva plus jedna tvořila obvyklá skládačka malých a ještě menších místností se spoustou dveří a špatně využitelným prostorem.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Zásahem architektky získal světlo, vzdušnost a zřetelný punc originálu. Když se investoři nebojí bourání, je proměna starého bytu snadnější a výsledek lépe naplní požadavky zadavatele.

Bourání a stavění

Konceptem návrhu bylo zkrátit chodbu a její druhou část připojit ke druhému pokoji, kde se vybourala příčka a vznikl tak větší prostor, který je také průchozí.

Stav po rekonstrukci

Stav po rekonstrukci

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Samozřejmě se musely strhnout všechny podlahy – udělat od začátku úplně nový betonový podklad a na něj se položila vinylová podlaha – v dekoru šedavého běleného dubu. Vybourala se příčka mezi obývacím pokojem a chodbou. Zbytek chodby se dozdil a uzavřel – vznikla tak předsíň, ze které se jde do ložnice a do obývacího pokoje.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Bar v kuchyni

Tím, že byl zvětšen prostor obývacího pokoje, tak se v zadní průchozí části mohla navrhnout kuchyně s barovou částí a jídelním stolem naproti, která pak plynule přechází do obývací části, kde je komoda a TV stěna. V zadní části bytu tak vznikl z bývalé kuchyně ještě další pokoj. Celé umakartové jádro bylo odstraněno, ale bylo zachováno klasické členění na koupelnu a WC.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Bílá s limetkou

Přáním byl vzdušný a světlý interiér – celkový základ byl laděn do bílé barvy – která je kombinována se světle šedou. V kuchyni a obývacím pokoji se jako oživující prvek použila mladistvá limetková zelená, která celý interiér oživila a dala mu jiskru. Ložnice je jednoduchá, čistě pojatá – se šatními skříněmi a postelí naproti. Celkové ladění opět bílé v kombinaci s černou.

Jednoduše a čistě

Stejně tak i koupelna je jednoduchá – světlá velkoplošná dlažba a obklad oživený hnědým pásem. Celkové vybavení je pojato spíše minimalisticky, jednoduše a čistě tak, jak si to klientka přála. Všemi místnostmi prochází vinylová světlešedá podlaha. I když je byt ve starším panelovém domě, nově navrženým pojetím působí velice moderně, svěže, vzdušně a velice optimisticky. Přesně pro mladou slečnu.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d´architecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto, nyní pracuje samostatně pod svým jménem. Věnuje se designové práci od návrhu šperků, nábytku, interiérů, až k návrhům domů.