Dopis čtenářky

Dobrý den,
chtěli bychom Vás poprosit o návrh dispozice panelového bytu 3+1/L, který se nachází v Praze. Byt je v původním stavu - původní PVC podlahová krytina v celém bytě, umakartové jádro, na stěnách tapety, pouze v celém objektu jsou nová plastová okna. Uvažujeme o kompletní rekonstrukci elektroinstalace, obnově podlah, bytového jádra a kuchyně.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

S manželem jsme se do bytu okamžitě zamilovali, díky jeho prostornosti a možnosti variability, ale teď si nevíme rady, jak na to. V celém bytě jsou pouze příčky, jediná nosná stěna je mezi obývacím pokojem a ložnicí. Ložnicí nazývám pokoj, kde i původní majitelé měli ložnici, ale není nutné zachovat stávající pokoje, nebráníme se totálnímu přeorganizování prostoru. Dokonce jsme uvažovali i o přehození pokojů (pokud by to bylo ku prospěchu věci), jelikož místnost, kde je dětský pokoj, je velmi temná a úzká, navazuje na ni další objekt.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Napadla nás i varianta, zda by nebylo vhodné prohodit kuchyň s dětským pokojem a v prostorách stávající kuchyně a jídelny udělat prostorný dětský pokoj. Docela by se nám líbila varianta kuchyňského koutu spojeného s obývacím pokojem. Byt bychom chtěli navrhnout pro čtyřčlennou rodinu, s dostatkem úložných prostor a zvětšenou koupelnou. Před obývacím pokojem a dětským pokojem je lodžie, které by se rekonstrukce v první fázi asi zřejmě vůbec nedotkla.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

V bytě bychom chtěli zachovat oddělené WC od koupelny, a pokud by byl prostor, tak mít v koupelně jak vanu, tak sprchový kout, ale není to nezbytně nutné. Koupelnu jsme zvažovali rozšířit na úkor zbytečně prostorné předsíně, hlavně účelně využít prostor v zadní části, před dětským pokojem. Buď na WC anebo do koupelny bychom chtěli umístit pračku a sušičku. V ložnici bychom chtěli zachovat umístění vestavěné skříně, jelikož prostor navazuje na objektovou chodbu s výtahem, tak by tato skříň mohla tento pokoj odhlučnit.
Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

FOTO: časopis PANEL PLUS

V předsíni bychom uvítali jak věšák s prostorným botníkem, tak i třeba vestavěné skříně se zrcadlem. V kuchyni bychom potřebovali navrhnout dostatek úložných prostor a myčku nádobí. Samozřejmostí v kuchyni je jídelní stůl. Posledním požadavkem je umístění pracovního stolku s počítačem, jelikož oba trávíme hodně času na počítači. Ve stávajícím bytě máme tento stolek v ložnici, čeho bych se rozhodně chtěla vyvarovat a umístit jej pokud možno někam jinam. V případě, že budete potřebovat doplnit některé údaje, rádi vám je poskytneme. Mockrát předem děkujeme a budeme doufat, že nás zařadíte mezi vybrané šťastlivce.
S pozdravem Gabriela G.

Zcela nová dispozice

Nejprve bylo nutné upravit dispozici bytu. S ohledem na to, že nás výrazně nelimitují nosné stěny, se to samo nabízelo. Nová dispozice je tedy úplně jiná. Z původní situace jsem ponechala na stejném místě pouze ložnici. Pokoje, které původně sloužily jako dětský a obývací, jsem spojila a vytvořila tak obývací kuchyň.

Na nové dispozici je možné pochválit oddělení pokoje pro děti od společenštější části bytu, obývacího prostoru s ložnicí.

Na nové dispozici je možné pochválit oddělení pokoje pro děti od společenštější části bytu, obývacího prostoru s ložnicí.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nový dětský pokoj vznikl v prostoru, kde byla původně jídelna s komorou a na místě, kde byla původně koupelna a kuchyň, jsem navrhla novou koupelnu, WC a komoru. V prostoru bytu tak zůstala i chodba – nyní ale s lepším využitím.

Paleta světlých barev

Barevná paleta je decentní, ve světlých barvách, protože se čtenářka zmínila o tmavosti některých pokojů. Základem je čistá nadčasová bílá, která je nezbytná pro další barvy a materiály – především barva cappuccina, která je dominantní a na lesklých lakovaných plochách nábytku také velmi efektní. Toto kontrastuje s dřevěnou strukturou dubové podlahy (dub šedý) a dubového nábytku (dub karamelový).

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Útulnost a originalita

Abych docílila útulnosti a originality, použila jsem do kuchyně barevně výrazný dekor kamenné desky, která je použitá i na obkladu. Ostatní dekorativní barvy jsou spíše tmavší. Koupelnu jsem chtěla záměrně udělat světlou a jemnou. Takže mozaikové obkladačky jsou kombinací bílé a krémové barvy, taktéž nábytek je bílý v kombinaci se světlým dřevem.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Chodba a dětský pokoj

Nová chodba je navržená tak, aby zde vznikl prostor pro umístění vestavěných skříní, které jsou nezbytné pro šatstvo, sezónní věci a samozřejmě obuv. Skříně jsou umístěné ve výklencích, takže chodba působí čistě a upraveně, není zde prostor pro nepořádek. Navíc šíře chodby je poměrně velká, a tak pokud mladí manželé budou mít děti, ocení jistě prostornost chodby pro umístění kočárku a dalších nezbytností, které jsou nutné při příchodu potomka na svět.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dětský pokoj není příliš velký, ale snažila jsem se do něj vtěsnat minimum nezbytného nábytku pro dvě děti.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Okno v koupelně

V ložnici jsou umístěny nezbytné nábytkové kusy a i když si to čtenářka moc nepřála, je zde i PC stolek. Bohužel na něj jinde nezbylo místo. V koupelně jsem umístila vanu se sprchovou zástěnou a umyvadlo s dostatkem skříněk pro uložení kosmetiky. Myslím, že prostor koupelny získal i díky oknu. Hned vedle je pak oddělené WC a komora, kde by měla být umístěna pračka a úklidové prostředky.

Koupelnu jsem chtěla záměrně udělat světlou a jemnou. Takže mozaikové obkladačky jsou kombinací bílé a krémové barvy, také nábytek je bílý v kombinaci se světlým dřevem, poznamenává Kateřina Mlejnková.

Koupelnu jsem chtěla záměrně udělat světlou a jemnou. Takže mozaikové obkladačky jsou kombinací bílé a krémové barvy, také nábytek je bílý v kombinaci se světlým dřevem, poznamenává Kateřina Mlejnková.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Útulný moderní byt

Obytný prostor jsem se snažila udělat jinak, čemuž pomohly nejen materiály, ale i umístění pracovního pultu uprostřed místnosti a jeho propojení s jídelním stolem. U pohovky není klasický odkládací stolek, ale vyšší konzolový stolek za pohovkou. Tam je také vstup na balkón, proto je pohovka posunuta do prostoru. Snažila jsem se nejen díky nové dispozici, ale i použitým materiálům vytvořit útulný moderní byt, který bude nadčasový a praktický.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS