Hlavní obsah

Květinové aranže plné něhy potěší nejen na svátek zamilovaných

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas, kdy venku mrzne nebo je právě lezavo, si na sv. Valentýna můžeme proměnit v den plný krásy, něhy a romantiky. Ale ruku na srdce - ti, kdo se mají opravdu rádi, si všední dny proměňují ve slavnost nejen 14. února! Nechte se inspirovat krásnými valentýnskými květinovými vazbami, které pro nás připravila přední česká floristka Jarmila Pejpalová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Jednoduchá aranž z hrnkových rostlin

Foto: Milan Malíček, Právo

Sestavu tvoří primulka (petrklíč) a Corrylus avellana (kroucená líska). V laminátové dóze je použit křemičitý písek, dá se ale použít i aranžovací hmota Oasis. Dekorativní srdíčko je utvořeno z drátku a janovce.

Pro milovanou bytost

Jedinečnou vazbu (viz hlavní foto) tvoří květy růže (Red Naomi), karafiát, eustoma (jícnovka), mini gerbera, ginestra (janovec), ranunculus (pryskyřník) a hypericum (třezalka) s malými červenými plody. Zelené listy jsou z rumory (kapradí) a mimózy. Vazbu doplňují látková, plastová a dřevěná srdíčka, srdíčko uvázané z drátků proplétané janovcem.

Romantická dekorace na stůl

Foto: Milan Malíček, Právo

V této aranži jsou použity květy růže Red Naomi, růžové květy růže Aqua, minigerberky a leucodendron, která je okrasná svým listem. Zeleň doplňují stvoly mimózy s drouboulinkými jemnými žlutými kvítky a rabitu, což je zelený přistřižený list, který ve svém plném tvaru připomíná zaječí slechy.

Co je co:
Eustoma (Eustoma grandiflorum)
Jednoletá rostlina, která potřebuje světlé a slunečné místo, při stálé teplotě 18 až 20 °C. Zálivku musíme provádět přiměřeně, avšak stále. Rostlina výkyvům v režimu zalévání však celkem odolává. Každý týden ji přihnojujeme hnojivy pro kvetoucí rostliny.
Leucodendron
Stálezelené stromy a keře, pěstované pro nápadná květenství, objevující se od podzimu do jara, a pro olistění. Vyžadují plné světlo a silně provzdušněnou půdu, obvykle písčitou nebo rašelinnou, nejlépe s velmi nízkým obsahem dusíku a fosforu. Množí se výsevem semen na jaře.
Calceolaria
Jednoleté, dvouleté a stálezelené vytrvalé byliny, polokeře a šplhavé liány, z nichž se některé pěstují jako letničky. Většinou dávají přednost slunci, ale některé mají rády stinná a chladná místa a vlhkou půdu, dobře však propustnou, obsahující hrubý písek a kompost. Rozmnožují se polodřevitými řízky koncem jara nebo v létě či semeny na podzim.
Mimóza
U tohoto rozsáhlého druhu jsou potíže s českým pojmenováním jednotlivých druhů. Používají se názvy kapinice, akácie a mimóza. Jako mimózu si lze nejsnáze představit rostlinu se žlutými kulovitými květy. V užším slova smyslu se tím míní jihoevropská A. decurrens, jejíž řezané kvetoucí větve se k nám dovážejí v zimě a na jaře.

Kdo byl sv. Valentýn?

Legenda říká, že 14. únor začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje.

Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Někdejší římský svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví svatého Valentýna a vznikl tak romantický svátek pro všechny zamilované.

Zdroj: Wikipedia 

Reklama

Související témata:

Související články

Rozmanité pepřince zkrášlí každý byt

Pepřince neohromují velikostí, nezdobí je ani pestré květy. Jejich hodnota spočívá v unikátních listech, které najdeme v rozmanité škále tvarů, textur...

Kamélie – zimní královny

Jako pravé královny nejsou ochotné se příliš přizpůsobovat. Přizpůsobit se jim musíte vy – ale pak nebudete litovat.

Výběr článků

Načítám