Hlavní obsah

Báječné chvíle na zahradních houpačkách

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní houpačka, závěsný koš nebo houpací síť různých barev a velikostí můžou náramně zpříjemnit pobyt na zahradě. Dospělým poslouží ke sladkému podřimování, dětem pro zábavu.

Článek

Lidé odjakživa věděli, že relaxace v korunách stromů za mírného pohupování stojí za pokus.

Zahradní houpačky

Zahradní houpačky, jak je známe dnes, se objevily až koncem 19. století na panských sídlech. U zahradních houpaček je důležitá stabilita. Jejich konstrukce se proto vyrábějí ze dřeva nebo z kovu. Obvykle se na nich může pohodlně usadit více osob. Některé houpačky mají dokonce lůžkovou úpravu, to znamená, že fungují jako houpající se pohovka i jako postel.

Střecha houpaček bývá obvykle z nepromokavých pevných materiálů. Čím hustější vlákno, tím pro venkovní použití lépe. Dbáme také o to, aby střecha zastínila celý prostor pro sezení, abychom neměli spálená kolena nebo úpal.

Nosnost zahradních houpaček se pohybuje kolem 250 kg, záleží na tom, pro kolik osob jsou určeny.

Kovové zahradní houpačky jsou levnější, jejich cena začíná na tisícovce. O kov se takřka nemusíme starat. U levnějších houpaček si ale dáváme pozor na stabilitu a celkové zatížení. Opravdu kvalitní kovové houpačky jsou dostupné za cenu od 6 000 Kč.

Dřevěné zahradní houpačky ladí s okolním prostředím a působí luxusněji. Nejlevnější z nich vyjdou na 3000 Kč. Je-li konstrukce např. z teakového dřeva, stačí ji jednou ročně ošetřit výrobcem doporučeným postupem.

Plastové houpačky jsou určeny spíše pro děti kvůli malé nosnosti. Zahradní houpačku koupíme v každém hobbymarketu, obvykle s dvouletou zárukou. Ta se ale nevztahuje na mechanické poškození, protože některé levnější houpačky slibují větší maximální zatížení, než kolik skutečně unesou.

Závěsná křesla

Většinou pro jednu osobu jsou určena závěsná křesla. Hodí se pro relaxaci jak v zahradě, tak i v bytě. Zaberou méně místa než houpačky nebo houpací sítě. Nabízejí při sezení větší oporu, takže je mohou bez obav využít i osoby s omezenou pohyblivostí. Nosnost křesel se pohybuje mezi 120 až 160 kg. Nejlevnější se dají pořídit za 1000 Kč.

Mohou mít pevnější výplet (ratan přírodní i umělý) a pro větší pohodlí jsou opatřeny polštáři. Vypadají jako kukaně.

U jednodušších křesel je výplet nahrazen látkou z 100% bavlny nebo speciálními vlákny imitujícími bavlnu.

Tvar křesla určuje horní rozpěrná tyč, a látka se tak přizpůsobí proporcím i poloze sedícího. Závěsná křesla se dají doplnit podnožkou.

Nejluxusnější křesla mají pro větší stabilitu několik rozpěrných tyčí, podhlavník i podnožku.

Houpací sítě

Výběr houpacích sítí je velmi pestrý, jsou určeny jedné i více osobám. V módě jsou tzv. rodinné sítě i závěsné sítě pro děti.

Základním rysem klasických houpacích sítí je využití bočních dřevěných zakladačů tyčí, které udržují síť otevřenou. Houpací síť slouží spíše k ležení, proto bývá široká a pohodlná.

Odborníci doporučují tzv. brazilskou techniku ležení. Závěsná oka sítě upevníme ve výšce hlavy ve vzdálenosti 3 až 4 m od sebe, záleží na typu sítě. Jedině tak bude síť viset v hlubokém oblouku a umožní nám ležet diagonálně (z rohu do rohu) s rovnými zády. Síť nezavěšujeme napnutou, vyhodila by nás ze sedla!

Síť pro celou rodinu má rozměry 260x180 cm, nosnost 240–280 kg. Na trhu jsou k dostání sítě vyrobené z organické bavlny nebo z patentovaných syntetických materiálů (textilní vlákno), které jsou vzhledově a měkkostí k nerozeznání od 100% bavlny. K dostání je několik typů včetně sítí s tyčemi v pestrobarevném a přírodním provedení (100% bavlna).

Sítě na sezení a zároveň ležení jsou určeny maximálně dvěma osobám, obvykle s nosností kolem 160 kg.

Sítě pro jednu osobu jsou k dostání i v provedení s tyčemi, s nosností 90–150 kg.

Turistické sítě s hmotností od 0,3 kg (100% nylon) a nosností 100 kg lze kombinovat s moskytiérami a stanovým přístřeškem. Mohou být určeny k zavěšení přímo ke kmeni stromů, nebo závěsné madlo tvoří dřevěná či kovová konstrukce.

Doplňky

K sítím i křeslům si můžeme pořídit různé způsoby zavěšení – od lan přes háky a pružiny.

Existují také speciální stojany pro zavěšení sítí a křesel, které mají promyšlenou konstrukci. Všechny typy stojanů jdou rozložit, takže se i snadno skladují.

Odpočinek v houpací síti nebo křesle lze zpříjemnit polštářem, dekou, moskytiérou.

Kombinace sítě a kolébky z přírodních materiálů je určena dětem do jednoho roku, dodává se se stabilním dřevěným stojanem nebo závěsnou rozpěrnou tyčí.

Reklama

Související články

Jak snadno vypěstovat královský trávník

Každý majitel zahrady touží po krásném, hustém a zeleném pažitu. Ale vypěstovat takový druh trávníku vyžaduje dobré odborné znalosti a prakticky každodenní...

Moderní technika usnadní péči o zahradu

Zahradní nářadí je pro každého zahrádkáře či chataře nezbytností. Údržba zahrady si žádá to nejlepší nářadí. K práci potřebujeme rozmanité vybavení – od...

Výběr článků

Načítám