Hlavní obsah

Budova matematicko-fyzikální fakulty UK prochází unikátní obnovou

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské lešení zahalilo třináctipodlažní budovu Univerzity Karlovy, matematicko-fyzikální fakulty v Troji. Univerzita se rozhodla dát budově z osmdesátých let nový fasádní plášť a tím zvýšit její energetickou úsporu. „Počítáme, že ušetříme až padesát procent energie,“ řekl Právu správce objektů Troja Miroslav Doležal.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Budovu matematicko-fyzikální fakulty v Troji zahalilo lešení.

Článek

„Budovu navrhl slavný architekt Karel Prager a použil přitom technologii zdvihaných stropů. V každé místnosti musí být nastavena odlišná hodnota vytápění. Nacházejí se tam jak kanceláře, tak laboratoře a posluchárny. Proto je v tomto směru rekonstrukce budovy výjimečná a unikátní,“ prozradil Doležal s tím, že vzhledem ke stáří budovy se bude muset zlepšit i požární ochrana.

Pro zhotovitele lešení, brněnskou společnost Unistav, a. s., není stavba lešení u tohoto typu objektu ojedinělá. Finální práce na budově by měly skončit 30. září 2010, v době, kdy začíná topná sezóna.

Lešení zatím pokrývá jen polovinu budovy

„S výškou nemáme problémy. Akorát se lešení kotví do stropních desek místo do fasády,“ řekl hlavní stavbyvedoucí Svatopluk Slováček. Lešení nyní pokrývá polovinu budovy a podle Slováčka je jeho montáž rozdělena na etapy.

„Vzhledem k tomu, že se ještě na univerzitě učí, tak jsme pro tuto chvíli se stavbou lešení skončili. Druhá fáze začne až v červnu. To už budou mít na fakultě prázdniny,“ dodal s tím, že kvůli výšce platí pro všechny nejvyšší stupeň bezpečnosti při práci. Budova univerzity totiž měří bezmála 43 metrů.

Celá rekonstrukce přijde na 120 miliónů korun, peníze poskytne stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám