Hlavní obsah

Velká města zvýší nájmy o desítky procent

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v bytech s regulovanými nájmy se příští rok finančně pořádně prohnou. Jejich činže se totiž zvýší nejrazantněji od roku 2007. Obálky s oznámením o nové výši plateb dostávají rodiny právě v těchto dnech. U bytů bývalé první kategorie v krajských městech například v Hradci Králové vzroste činže až o 46 procent.

Článek

O více než 40 procent se zvýší nájemné také například ve Zlíně, v Praze 4 a některých bytech v Liberci. Byty nižší kvality nejvíce podraží v Jihlavě. U bývalých dvojek stoupne nájemné až o 50,5 procenta, u bývalých trojek až o 70 procent a dřívějších čtyřek dokonce až o 88 procent.¨

Vyplývá to z průzkumu Práva v krajských městech. Podle odhadu ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka se příští rok zvýší v Česku toto nájemné v průměru o 30 procent.

I tisíce korun měsíčně navíc

Zvýšení představuje měsíčně stokoruny i tisícikoruny. Například rodina v Hradci Králové, která za sedmdesátimetrový obecní byt v paneláku dosud hradí měsíčně 2639 korun, od ledna zaplatí 3850 korun. K tomu je třeba připočítat ještě několikatisícové náklady za služby spojené s užíváním bytu.

V Praze jsou rozdíly ještě vyšší. Například rodina bydlící v Praze 6-Dejvicích, která za stejně velký byt nyní platí měsíčně nájem 4663 korun, od ledna bude muset uhradit 6650 korun, což je o dva tisíce korun více.

Zvýšení bude příští rok proto tak vysoké, že ministerstvo pro místní rozvoj zvýšilo cílové hodnoty nájemného, kterých má být dosaženo v roce 2010. Kromě toho obce velmi často jdou až na maximální možné zvýšení nájmů. Tak například pro příští rok postupovali radní či zastupitelé v Plzni, Praze 6, Olomouci, Zlíně, Českých Budějovicích, Liberci a Jihlavě.

„Regulované nájemné je pořád o mnoho nižší než tržní, a tak se k němu musíme co nejrychleji dotahovat. U bytů bývalé první kategorie se u nás tržní nájemné pohybuje mezi 80 až 130 korunami za čtvereční metr, zatímco regulované je zatím necelých 39 korun za metr,“ řekl Právu vedoucí bytového odboru plzeňského magistrátu Zdeněk Švarc.

U bytů se sníženou kvalitou je procentní skok nejrazantnější. Například dnešní nájem téhož bytu v Praze 4, který by byl podle dřívějších kritérií zařazen ve „trojce“, by činil 2932 korun a od ledna by se zvýšil o 66,6 % na 4885 korun. Skoky jsou způsobeny tím, že se nájmy v bytech se sníženou kvalitou mají rychle přiblížit nájmům u standardních bytů.

Nárůst většinou už od ledna

Naprostá většina krajských měst a městských částí v Praze a Brně načasovala zvýšení již od prvního ledna příštího roku. Někde, jako například v Brně-střed, kde ke zvýšení došlo od letošního 1. září, o příštím roce ještě nerozhodli. Přesto počítají s tím, že ke zvýšení dojde někdy v jeho průběhu. „Je to nutný krok,“ řekl Právu starosta této městské části Libor Šťástka (ODS).

O zvýšení nájemného rozhodují města zpravidla každý rok. Pokud by se některý rok nájemné nezvyšovalo, je možné v dalším roce udělat o to větší zvýšení. V Praze 6 rozhodli o zvyšování nájemného každoročně o plné maximum najednou, hned po přijetí zákona o nájemném.

Velkou raritou jsou Karlovy Vary. Město totiž nájmy už od roku 2002 nezvyšuje. Za byt dřívější I. kategorie platí nájemník v současnosti jen 18,31 koruny, tedy jako například některá rodina v Ústí. A to přesto, že tržní nájmy běžných třípokojových bytů se zde podle vedoucího odboru majetku města Jana Choulíka pohybují – mimo obchodní a lázeňské centrum – od šesti do dvanácti tisíc korun měsíčně. „Obec rozprodává svůj bytový fond, a tak se rada rozhodla, že nájemné nebude zvyšovat,“ řekl Právu Choulík. O roce 2009 ale ještě nejednala.

V jedné obci i zcela rozdílné nájmy

V řadě měst či jejich částí je několik úrovní regulovaného nájemného v obecních bytech. Obec nemusí uplatnit na všechny své nájemníky stejný metr. Kritéria se uplatňují velmi rozdílná. Například Praha 4 pro rok 2009 asi u pětiny bytu zohlední, že jsou v prašných a rušných ulicích. Liberec a Olomouc má odstupňované nájemné podle vzdálenosti od centra. V Brně-Líšni zase rozhoduje o výši činží to, jak byly byty v minulosti opraveny, zejména zatepleny a vyměněna okna. Čím lépe opravené domy, tím vyšší nájem. Nejlacinější je nájem v domech, do nichž obec neinvestovala, protože jdou do privatizace. Městská část Brno-střed má zase 20 úrovní nájemného v obecních bytech podle katastrálních území.

Kterýkoli majitel domu, který v některém roce nájemníkům uleví a nejde při zvýšení na maximum, má možnost to kdykoli do konce roku 2010 dohonit. Kdyby například radní v Karlových Varech nyní usoudili, že v roce 2009 zvýší nájemné na maximální možnou míru, mohla by se zvednout dnešní sazba 18,31 Kč m2 najednou o 94,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám