Hlavní obsah

Architekt Kaplický navrhl stolovací set

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý český architekt Jan Kaplický, autor tolik diskutované nové budovy Národní knihovny v Praze, zvané též blob či chobotnice, navrhl pro italskou firmu Alessi neotřelý stolovací set z porcelánu, skla a nerezové oceli nazvaný Bettina. Souprava je v prodeji od tohoto týdne.

Foto: Alessi, Právo

Sklenice tvoří dvě části - nádoba a plastový stojan.

Článek

Kaplický tak navazuje na spolupráci z roku 2003, kdy navrhl s kolegyní ze studia Future Systems Amandou Levete čajovou kolekci Tea & Coffee Towers.

Při navrhování koncepce se snažil vyhnout módnosti. Preferoval spíše volnost tvarů, až organické linie a umělecký nádech. Set talířů, příborů a sklenic v netradičním designu je elegantní a doslova potvrzuje rčení, že v jednoduchosti je krása.

.: Příbory připomínají futuristické rekvizity ze sci-fi filmů.foto: Právo/Alessi

Sklenice tvoří dvě části – nádoba a plastový stojan, ze kterého se nádoba vysouvá. Souprava příborů zase připomíná futuristické rekvizity ze sci-fi filmů.

Kaplický se zdaleka nezabývá jen architekturou a produktovým designem. Před dvěma měsíci představil v hlavním městě kolekci oblečení, kterou ztvárnil pro českou módní značku Leeda. Hlavní roli hrály jeho oblíbené křivky a kvalitní materiály. Šaty se šily z bio bavlny.

.: Netradiční, ale elegantní design.foto: Právo/Alessi

Reklama

Výběr článků

Načítám