Hlavní obsah

Prahu hyzdí zdevastované budovy

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majitelům domů nevadí, že budovy chátrají. Úřady je prý nemohou donutit k opravám. Centrum Pražské památkové rezervace již roky hyzdí ruiny, a proto se Praha 1 nyní rozhodla vytvořit z nich seznam.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Domy v Palackého a Krakovské ulici.

Článek

Už jsou na něm tři desítky vybydlených budov. Teď se radnice chystá bombardovat dopisy jejich majitele s dotazy, jak a kdy se konečně chtějí postavit k situaci čelem. „Výsledek by měl být znám v polovině letošního roku včetně odpovědí vlastníků,“ míní starosta Petr Hejma (ODS). „Neslibujeme si od toho, že to vyřešíme a ruiny zmizí. Chceme ale tuto otázku rozhýbat, aby se s objekty něco začalo dělat,“ dodal radní Filip Dvořák (ODS).

Otřesný dojem

Podle hlavního památkáře Národního památkového ústavu Josefa Štulce působí takové domy otřesným dojmem. Kontrast je o to větší, jak se okolní památky restaurují.

„Nejsou objektivní důvody, proč by měly v centru Prahy, v nejatraktivnějších částech města, domy chátrat,“ tvrdí Štulc. Na nedostatek stavebních kapacit, které by mohly včasnou opravu domů limitovat, si majitelé rozhodně nemohou stěžovat.

„To byla chronická situace za minulého režimu. U většiny případů cítím snahu dosáhnout buď demolice, nebo u cenné památky alespoň možnosti vybourání některých prvků a konstrukcí. Autenticita památky tak bere za své,“ řekl památkář.

Majitelé se snaží změnit prostory na nebytové

Kolikrát zůstane z domu jen jedna stěna, jako tomu bylo třeba U Myšáka ve Vodičkově ulici. Jako by před chvílí skončila druhá světová válka působí dům Na Kocandě na rohu Křižovnické a Kaprovy ulice. Tento památkově chráněný objekt změnil několikrát majitele a je prázdný již patnáctým rokem.

„Už jsem čtyři roky nikoho z vlastníků neviděla. Majitel se snažil změnit funkci domu z bytové na nebytovou, ale to jsme zamítli,“ konstatovala vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 1 Jaromíra Eismannová.

Úřady mají malé kompetence

Ostudou je i dům v Palackého ulici, o jehož bývalém životě vypovídá štít obchodu s polotovary. Prázdný je od sametové revoluce. Nějakou dobu ho vlastnila akademie věd, nyní patří společnosti Travellers hostel.

„Dům je nedobytný. Existovaly asi tři projekty na dostavbu, ale stavební povolení už bude propadlé. Pokud to není vysloveně ruina a nepadá, moc s tím nemůžeme dělat,“ přiznala malou kompetenci úřadu Eismannová. Také tři roky prázdné místo v téže ulici po bývalém tuzexu příliš památkovou rezervaci nezdobí. „Tam už vůbec není možnost, jak přinutit vlastníka, aby stavěl. Tam nehrozí, že něco spadne,“ dodala.

O kousek dál pětipatrový dům v Jungmannově ulici, kde bývala stomatologická klinika, je rovněž roky prázdný. Ale už se blýská na lepší časy. Vlastní ho italská firma Mangi a bude z něho penzión i s průchodem.

Doslova v hrůzném stavu je dům v dohledu od sv. Václava v Krakovské ulici. Má vytlučená okna, lešení chrání lidi, aby jim nepadala omítka na hlavu. Vlastníkem je židovská obec, která léta neví, co s ním. „Už vypsala výběrové řízení na projektanta. V domě mají vzniknout malometrážní byty,“ řekla Eismannová.

V některých domech, jako třeba v Rytířské ulici 20, napáchal při přestavbě italský majitel nenahraditelné škody. Poničil prvky interiéru, narušil archeologický terén. Poté co dostal pokutu a bylo podáno trestní oznámení, palác zavřel a práce nepokračují.

Ostudou jsou i další objekty v centru například na adresách Kamzíkova 10, Žitná 53 a 35, Vladislavova 26, Liliová 5.

Reklama

Související témata:

Související články

Centrum metropole se dál vylidňuje

Praha 1 by ráda věděla, jakým kouzlem přitáhnout do centrální části hlavního města další stálé obyvatele a učinit ji pro ně atraktivnější. K tomu má přispět...

Výběr článků

Načítám