Hlavní obsah

Oloumouc zdobí dům se zeleným stromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Krásné domovní znamení v podobě keramického zeleného stromu zdobí od čtvrtka dům na Dolním náměstí v Olomouci. Jeho autorkou je výtvarnice Jana Bébarová. Svým dílem se zapojila do projektu Domovní znamení na olomouckých domech v průběhu staletí. Projekt podpořil 80 tisíci korun magistrát a 25 tisíci Agentura Galia.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Na průčelí domu U zeleného stromu na olomouckém Dolním náměstí bylo 6. prosince umístěno keramické domovní znamení.

Článek

Bébarová se inspirovala názvem domu U Zeleného stromu. Výsledkem je keramický reliéf. Je dva metry dlouhý a zhruba metr vysoký a vznikal asi tři měsíce. Reliéf keramička po částech vypalovala ve vlastní peci, dohromady nakonec musela složit osm částí.

Díky projektu jsou od loňského roku v centru Olomouce dvě nová domovní znamení. Šlo o objekt Horní náměstí 15 (U zlaté hvězdy) a Horní náměstí 18 (U zlatého prstenu). Město loni na projekt věnovalo 160 tisíc korun. Agentura hodlá požádat o grant města i v příštím roce a v aktivitě pokračovat. Vytipované má už další dva domy na Dolním náměstí. Agentura Galia a Univerzita Palackého předloni uspořádaly v Olomouci i celostátní sympozium na téma domovních znamení.

Reklama

Výběr článků

Načítám