Naši hostitelé obývali ještě před dvěma lety menší panelový byt v okresním městě na jižní Moravě, který nesplňoval jejich nároky na životní prostor. Navíc nebyl perspektivní do budoucna. Rozhodli se pořídit si nové bydlení. Od začátku věděli, že jejich představám nejvíce odpovídá bydlení v podkroví.

Když se mladí manželé dozvěděli o chystané nástavbě na panelových domech v Kohoutovicích, městské části Brna, zaujala je natolik, že se o celý projekt začali více zajímat. Nakonec se pro koupi jednoho z plánovaných bytů rozhodli.

Nebyli ale spokojeni s původní dispozicí. "Byla řešena klasicky panelákově, tedy malé místnosti, hodně koridorů a lomených stěn. Navíc počítala s tím, že části s nejlepším výhledem obsadí technickým zázemím. Preferovali jsme čistou hladkou linii čtvercového půdorysu a měli jsme jiné představy i o rozvržení místností. Chtěli jsme otevřít byt do výšky, abychom získali více prostoru a světla," vypočítává Miroslav nedostatky. Nový projekt si majitelé nechali vypracovat od ing. arch. Jana Hrabala.

Funkční dispozice

Architekt vytvořil přehlednou a funkční dispozici a využil prostorové možnosti dané podkrovím v mansardové střeše. "Komunikačním uzlem je rozšířená předsíň, blížící se rozměry spíše malé hale. Na konci je odlehčena stěnou z pískovaného skla. Ta zároveň signalizuje hlavní směr k obývacímu pokoji a přenáší denní světlo z tohoto pokoje do předsíně.

Z předsíně jsou přístupné všechny místnosti, koupelna s WC i skladovací komora skrytá za posuvnými dveřmi. Denní obývací část je jeden otevřený celek zahrnující obývák, jídelnu a kuchyňský kout. Dojem většího prostoru je umocněn jeho otevřením do krovu, jehož konstrukce je zde patrná."

Pracovní stůl si o dostatek světla přímo říká.

Pracovní stůl si o dostatek světla přímo říká. Foto Velux

Odlehčení prostoru

Odlehčení prostoru je docíleno i sestavami střešních oken po obvodu místnosti a v horních partiích střechy. Zároveň je dobře prosvětlen i střed pokoje. Stejný princip ztvárnění prostoru je patrný i v ložnici a pracovně - budoucím dětském pokoji. Manželé se rozhodli pro výklopná střešní okna s ventilační klapkou.

Důležitost přisoudil architekt jejich výškovému osazení, pro velkolepé možnosti výhledu. Zeleň obklopuje dům ze tří stran a krajina se táhne, kam oko dohlédne. Při dobrém počasí je vidět až na Pálavu. Architekt to řešil umístěním okna v nice s parapetem.

Okno je zapuštěno hlouběji a níže a jeho spodní rám se tak dostává na žádanou výšku cca 1 m nad podlahu. Navíc pod parapetní deskou k oknu správně proudí vzduch od topení, umístěného pod okny. Kritický detail tloušťky tepelné izolace architekt vyřešil použitím typového tepelně izolačního rámu kolem oken.

Čistotu sněhově bílého obkladu v koupelně podtrhují linky sytě červené mozaiky.

Čistotu sněhově bílého obkladu v koupelně podtrhují linky sytě červené mozaiky. Foto Velux

Hra světla a barev

Okna jsou pravidelně rozmístěna po obvodovém plášti bytu, čímž je zajištěno rovnoměrné prosvětlení místností denním světlem. Jsou použita i ve funkci tzv. skylightů (výše umístěných oken), které přivádějí světlo do hloubky dispozice a zároveň umožňují lepší provětrání prostorů.

Důležitým externím doplňkem oken jsou venkovní markýzy, zabraňující nežádoucím tepelným ziskům v létě. Různé nároky na světlo v jednotlivých místnostech majitelé vyřešili pomocí vhodně zvolených vnitřních doplňků. V pracovně a v ložnici mají okna zatemňující rolety, jejichž barva je v každé místnosti zvolena v souladu s barevnou koncepcí.

V případě potřeby dokáží tyto rolety vytvořit v místnosti naprostou tmu i během dne. V ložnici jsou instalovány průsvitné plisované rolety, s jejichž pomocí lze denní světlo ztlumit. Pohodlné je elektrické ovládání oken a doplňků.