Hlavní obsah

Multifunkční příčky

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčkami rozdělujeme prostor tak, abychom ochránili jednotlivé zóny vlivů. Ať už je to příliš mnoho místa nebo naopak nedostatek soukromí. K rozdělení prostoru nás někdy vedou i prozaičtější důvody - třeba úspory. Dělicí příčky jsou nenosné, nepřenášejí jiné zatížení, ale vlastní hmotností zatěžují nosné konstrukce.

Článek

Například s kvalitně provedenou tepelnou izolací příčky podstatně snížíme náklady na vytápění. Příčky navíc vytvářejí estetickou a akustickou pohodu prostředí. Současné trendy ve stavebnictví se zaměřují hlavně na lehké dělicí stěny, i když při stavbách rodinných domů se stále hodně využívají tradiční materiály, ať už kvůli dostupnosti, snadné realizaci nebo také ceně.

Materiály na výběr

Variabilní členění prostoru umožňují montované příčky. Jejich předností je lehká montáž i demontáž a rovněž velký výběr povrchových úprav. V malých bytech vyplývá nutnost samostatných místností nebo oddělených pracovních koutů z potřeb jednotlivých členů rodiny.

:. V bytech, kde potřebujeme rozdělit prostor a zároveň zachovat prostup světla, použijeme prosklené příčky. Foto Hanák

V rodinných domech se k rozdělení prostoru nabízejí nevyužité půdy, rozdělit ale můžeme i větší pokoj. Použít lze různé materiály a jejich kombinace. Zvolíme-li jiný materiál, než jsou okolní stěny, docílíme působivého dekoračního efektu. Vhodným rozmístěním nábytku v místnosti vytvoříme třeba dětské, pracovní či jídelní kouty.

Sestavit je můžeme z nosných tyčí, plošných nebo prostorových prvků ukotvených v podlaze a ve stropě. Rozdělit prostor se dá i stěnou postavenou jen do určité výšky, která ohraničí příslušnou plochu, ale ponechá kout propojený s celou místností. K oddělení prostoru se používají také jen náznakové prvky, např. tyče, latě a další materiály.

Funkce a prostor

Při použití dělicích stěn bereme v úvahu funkci vznikajícího prostoru. V ložnici to musí být hlavně dobrá zvukově izolační schopnost příček, proto by se měl materiál vyznačovat dobrými akustickými vlastnostmi. Jednoduchým členěním prostoru jsou různé závěsy, které vytvoří intimnější atmosféru. Kromě toho závěs plní funkci důležitého dekoračního prvku.

Důležitý je správný výběr materiálu, jeho struktury, barvy a vzoru. Měl by být sladěn s celkovým zařízením prostoru a barevně ho dotvářet. Alternativu k roletám a žaluziím mohou vytvořit japonské posuvné stěny. Mají navíc mnohostranné využití. Kromě zastínění oken jsou ideální i jako mobilní předěly místností, praktické zástěny nebo jako zajímavé dekorační pozadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám