Hlavní obsah

Žádná miniatura, otec se synem postavili klasický Volkswagen Brouk v obří velikosti

Novinky, Milan Lažanský

Scott Tupper z Kalifornie se společně se svým otcem pustil do projektu obřího Volkswagenu Brouk z padesátých let. Jako základ posloužil nákladní Dodge.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Říkají mu „Huge Bug”, neboli „Obří Brouk”. Na záběrech, kde jede vedle původního veteránu, by kde kdo hádal, že se někdo pustil do stavby miniatury, je tomu ale přesně naopak.

Nápad přišel ve chvíli, kdy si s veteránem původní velikosti na amerických silnicích připadali, jako že je provoz chce „přejet”.

Klasického Brouka nadšenci zvětšili o 40 procent. Původní plán mířil na metu padesáti procent, ale autoři narazili na omezení pro schválení do provozu. V projektu použili právě bílý kus z roku 1959, který kompletně oskenovali.

Samozřejmě, že podobný postup lze aplikovat jen u karoserie. Jako základ tedy posloužil nákladní Dodge. Motor tedy místo zádě najdete pod přední kapotou. A i ten je o poznání větší. K pohonu slouží osmiválec o zdvihovém objemu 5,7 litrů.

Dojemné sbohem legendě: Volkswagen mává Broukovi v animovaném videu

AutoMoto

Jedinečný kus má oproti menšímu originálu i některé moderní prvky, včetně elektricky ovládaných oken nebo vyhřívaných a odvětrávaných sedadel. Vše ale vkusně skryto do retro interiéru.

Tupper rovněž zmiňuje, že na vůz dostal vysoké nabídky, ovšem zatím si raritu hodlá nechat. Hlad po Broukovi konec konců může stále růst, když se loni v srpnu přestala vyrábět jeho moderní varianta druhé generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám