Hlavní obsah

Alpina upravila první SUV ve své historii - BMW X3

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alpina je dvorní úpravce bavorské automobilky. Letos vůbec poprvé rukama této společnosti prošlo SUV, konkrétně BMW X3. Výsledkem je XD3 Bi-Turbo, model s výkonem 350 koní a monstrózními 700 newtonmetry.

Foto: Alpina

Alpina XD3 Biturbo (2013)

Článek

Alpina nabízí upravená auta s plnou garancí BMW od roku 1964, od roku 1978 mají tyto vozy vlastní VIN kód a od roku 1995 se vyrábějí na linkách BMW. Nejde tedy o garážovou tuningovou firmu, ale o profesionální sladění celého auta. Mezi největší trhy Alpiny patří Německo a Velká Británie. Mezi velké trhy patří také USA a Japonsko.

Dosud Alpina upravovala všechny karosářské verze s výjimkou sportovně-užitkových aut, která zkrátka nikdy nemohou poskytnout to pravé potěšení z jízdy. A přestože určitým kompromisem byla úprava dieselových motorů, od letošního roku Alpina začala nabízet i SUV.

Foto: Alpina

Alpina XD3 Biturbo (2013)

Konkrétně jde o model XD3 Biturbo, který vychází z verze X3 vybavené třílitrovým naftovým šestiválcem se dvěma turbodmychadly. Po úpravě tento motor nabídne 350 koní (257 kW) a masivních 700 Nm (+ 70 Nm), dostupných už od 1500 otáček.

Převodovka je výhradně automatická od ZF a dle norem spotřebuje tento model v kombinovaném režimu 6,8 litrů nafty na sto ujetých kilometrů (což je ale o 0,9 l více než kolik spotřebuje standardní verze X3 35d).  Stovku zvládne upravená verze za 4,9 s a jede až 253 km/h.

Foto: Alpina

Alpina XD3 Biturbo (2013)

Novinkou je i adaptivní podvozek, dvacetipalcová kola z lehkých slitin a pro Alpinu typická úprava přední masky nebo čtyři koncovky výfuku (a koneckonců i modrá metalíza). Potěšitelné je, že použité pneumatiky (Michelin Pilot Super Sport, 285/35 R20 vzadu) nejsou typu run flat (standard od BMW), takže netrpí komfort jízdy. Uvnitř jsou typicky modré budíky, jiná kůže a několik nezbytných log Alpina.

Foto: Alpina

Alpina XD3 Biturbo (2013)

Anketa

Bylo správné, že Alpina začala upravovat SUV?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2514 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám