Hlavní obsah

Volkswagen chce s Jettou GLI překonat rychlost 335 km/h

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen nemá dost a po úspěšném zdolání coloradského závodu Pikes Peak by rád přidal další triumf ze Spojených států. A tím je zdolání rychlosti 335 km/h ve speciálně upraveném Volkswagenu Jetta GLI.

Foto: VW

Volkswagen Jetta GLI (speciální auto, 2018)

Článek

Volkswagen Jetta GLI je automobil, který v Evropě nekoupíte. K dostání je v Americe, jeho dvoulitrové TSI nabízí 147 kW a tedy 200 koní. To není málo pro běžné ježdění, na nějaké rekordy ale můžete zapomenout.

V soutěžním autě bude týž motor, ovšem s mnoha úpravami. Není pak divu, že přeplňovaný čtyřválec TSI řady EA888 má největší výkon přes 500 koní (přesné číslo zatím automobilka neuvedla).

Foto: VW

Volkswagen Jetta GLI (speciální auto, 2018)

Cíl? 335 km/h

Auto je odlehčené (z interiéru zmizelo všechno krom sedaček, volantu a řadící páky). Uvnitř naopak přibyla bezpečnostní klec pro případ nehody. Automobilka dále nechala snížit podvozek, speciální jsou i pneumatiky pro pohyb na solném povrchu a dva brzdné padáky v zádi.

Pokus o překonání hranice 335 km/h se uskuteční v polovině srpna na solném jezeře Bonneville v americkém státě Utah. Dosud nejrychlejším „téměř sériovým” volkswagenem je Beetle LSR (543 koní), který dosáhl na stejném místě rychlosti 330 km/h.

Volkswagen se svým elektrickým speciálem koncem června zbořil rekord na závodě Pikes Peak. [celá zpráva]

Foto: VW

Volkswagen Jetta GLI (speciální auto, 2018)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám