Hlavní obsah

Znovuzrození Spykeru je v troskách, investice z Ruska nepřišla

Novinky, Marek Bednář

Nizozemská automobilka Spyker měla velké plány, závisely ovšem na investici z Ruska. A právě ta nakonec nepřišla. Firma tak už poněkolikáté bankrotuje. Její šéf Victor Muller nicméně neztrácí optimismus a hledá další investory.

Foto: Spyker

Spyker B6 Venator

Článek

Ještě koncem loňského léta to vypadalo, že se můžeme těšit na nové sporťáky nizozemské značky Spyker. Nyní je tomu naopak - podle nizozemského webu RTL Nieuws, s nímž hovořil šéf značky Victor Muller, peníze od ruských investorů nepřišly a firma Spyker NV včetně dceřiných společností Spyker Events a Spyker Services je v bankrotu.

Přesto Muller neztrácí naději a investory hledá pořád dál. Dokonce označil šance nějakého najít za velmi vysoké. Jeho ambice na expanzi nejsou malé - během roku 2021 chtěl otevřít první zahraniční prodejnu svých aut v Monaku.

Také se chtěl vrátit do motorsportu; v sezoně roku 2007 Spyker závodil ve formuli 1 po koupi stáje Midlands, ovšem pro rok 2008 stáj znovu změnila majitele a také jméno na Force India.

Foto: Profimedia.cz

Spyker C8 Preliator na ženevském autosalonu v roce 2017

Foto: Profimedia.cz

Spyker D12 Peking-to-Paris na ženevském autosalonu v roce 2006

Před současným bankrotem také existovaly plány uvést na trh produkční verzi modelu C8 Preliator, který se odhalil na ženevském autosalonu v roce 2017. Pravděpodobně by přišla také produkční varianta SUV D8 Peking-to-Paris, původně odhaleného s označením D12 už v roce 2006.

Automobilka Spyker stojí za pozornost i proto, že v roce 2010 - pouhých 11 let po svém vlastním založení - se pokoušela zachránit krachující Saab. Což se nepodařilo a i ji samotnou to přivedlo k prvnímu bankrotu koncem roku 2011. Druhý bankrot přišel v roce 2014 a nyní jsme svědky bankrotu číslo tři.

Reklama

Související témata:

Související články

Ssangyong opět krachuje, je pod nucenou správou

Automobilka Ssangyong během příštích několika měsíců projde nucenou restrukturalizací, při níž propustí nejméně pětinu zaměstnanců. Důvodem je platební...

Výběr článků

Načítám