Hlavní obsah

Znovu na STK bude muset auto i kvůli nesvítící kontrolce

Právo, Jiří Novotný

Za špatný stav vozidla už řidičům při silniční kontrole hrozí nejen bloková pokuta, ale nově i zkrácení platnosti technické prohlídky v STK na třicet dnů. Stačí, když policisté zjistí vážnou závadu. Například sjeté pneumatiky, prasklinu na předním skle větší než dva centimetry či nesvítící kontrolky.

Foto: archiv Právo, Právo

Řidičům se vyplatí věnovat stavu jejich vozidla větší péči než dosud.

Článek

„Zkrácení platnosti technické kontroly teď skutečně může být za všechny viditelné vážné či nebezpečné závady. Tedy i za vadné kontrolky, když policejní hlídka zjistí, že nesignalizují rozsvícení reflektorů,“ potvrdil včera Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák.

V platné vyhlášce MD jsou jako vážné či nebezpečné označovány stovky závad, ale jen část z nich je viditelná natolik, aby je bylo možné při silniční kontrole odhalit. Policistům by pomohly mobilní STK. Pořízení jedné takové jednotky by si ale vyžádalo patnáct miliónů korun, a na to teď peníze nejsou.

„Existují dvě varianty, buď po dvou mobilních jednotkách na každý kraj, nebo jen po jedné na Čechy a Moravu. Politické rozhodnutí k jejich pořízení ještě nepadlo,“ informoval Novák.

Řidičům se přesto vyplatí věnovat stavu jejich vozidla větší péči než dosud. Pokud totiž policisté zjistí, že na voze je vážná závada, sepíší s řidičem protokol, pošlou jej na registr vozidel a provozovateli se zkrátí technická způsobilost auta na 30 dnů. Aby ji získal zpět, bude muset absolvovat dílčí technickou prohlídku v STK zaměřenou jen na policisty zjištěnou závadu.

Pokud by ale silniční kontrola po třiceti dnech zjistila, že řidič s autem bez platné technické kontroly jezdí dál, dostane pět bodů, pokutu a zákaz řízení až na jeden rok.

„Závadu si řidič nechá opravit na své náklady a zajede s vozidlem do STK. Tam ale poplatek za kontrolu, zda byla závada zjištěná policií skutečně odstraněna, platit bude,“ ujistil Novák. Kdyby ovšem řidič třicetidenní termín nedodržel, čeká ho nová komplexní technická prohlídka za plnou taxu.

Na otázku, zda se řidič musí s potvrzením o odstranění závad dostavit na příslušný úřad, Novák odpověděl. „Nemusí. Pokud by ale silniční kontrola po těch třiceti dnech zjistila, že tuto povinnost řidič nesplnil a s autem bez platné technické kontroly jezdí dál, dostane pět bodů v rámci bodového systému postihu neukázněných motoristů. Ve správním řízení ho pak nemine pokuta 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok.“

Novela dá policii další pravomoc

Ještě větší pravomoc má policii ještě letos poskytnout novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, jejíž návrh MD zaslalo koncem prosince ke schválení vládě. Pokud pak novela projde i v parlamentu a podepíše ji prezident Miloš Zeman, budou moci policisté při silniční kontrole zadržet řidiči hned na místě malý technický průkaz.

„Řidič bude v tom případě muset odstavit vozidlo na nejbližším vhodném místě a nechat ho pak převézt do servisu a na novou STK na valníku,“ sdělil Novák. Jak upřesnil, s platností této novely počítá ministerstvo dopravy od letošního října.

Tyto novinky samozřejmě policie vítá. Vždyť jen za loňský leden až listopad odhalila při silničních kontrolách přes 70 tisíc technických závad na vozidlech. Řidiči sice zaplatili pokutu, ale nikdo už pak nezkontroloval, zda závady odstranili.

„Policisté toto oprávnění dosud neměli. Pokud jsme zastavili takové vozidlo, řidiče jsme vyřešili blokovou pokutou, případně oznámením o přestupku správnímu orgánu a mohli jsme maximálně zakázat pokračování v jízdě. Takové vozidlo bylo odstaveno, ale už tady nebyl nástroj, aby si dal provozovatel vůz do pořádku. Ten máme až nyní,“ řekl Právu ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám