Hlavní obsah

Zloději mají novou fintu, auto odemknou a nastartují do minuty

Novinky, maž

Zloději v britském Solihulu u Birminghamu ukradli během jediné minuty mercedes zaparkovaný přímo před domem. Automobil s bezklíčovým odemykáním a startováním neutrpěl žádné fyzické poškození zámku, což dokazuje i video z bezpečnostní kamery.

Foto: Škoda Auto

Tlačítko pro nastartování/vypnutí motoru (Ilustrační foto)

Článek

Odemykání auta bez nutnosti mačkat na klíči tlačítko už dnes není vyhrazeno jen luxusním automobilům, za pár tisíc jej může mít i fabia či rapid. Bezklíčový přístup je velice pohodlný, protože stačí přijít k autu (s klíčem v kapse, tašce nebo kdekoliv v blízkém dosahu několika desítek centimetrů) a stačí vzít za kliku a auto se odemkne. K nastartování pak stačí stisknout tlačítko ve voze.

Zloději v posledním roce využívají fintu, kdy pomocí zařízení „chytnou” signál z klíče, který je třeba za domovními dveřmi. To byl i případ z Británie, zdokumentovaný na bezpečnostní kameru.

Zloději signál následně zesílí (dosah má stovky metrů místo obvyklých desítek centimetrů) a dotčený automobil reaguje, jako byste měli v ruce skutečné klíče. Auto lze následně nastartovat, a třebaže se zobrazí hlášení ve smyslu, že „klíč nebyl detekován”, jet můžete, dokud nevypnete motor. Pak podvodníci mohou auto rozebrat na náhradní díly nebo vyrobit nové klíče.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Klíč fyzicky není ve vozidle, s autem můžete bez problémů ujet stovky kilometrů.

Řešením je mít auto v uzavřené garáži (což samozřejmě není vždy možné), ideální je také kombinovat nějakou mechanickou metodu zabezpečení a GPS vyhledávání. Pokud máte bezklíčové odemykání/startování, nenechávejte klíč hned za dveřmi bytu či domu. Dobré je klíč alespoň trochu schovat, krádeže automobilů probíhají i tak, že zloděj otevře dveře do bytu a klíče si jednoduše vezme.

Pokud chcete mít úplnou jistotu, kupte si hliníkovou krabičku, která dovede signál odstínit. Dobře posloužit by mohl také alobal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám