Hlavní obsah

Ženeva 2011: Volkswagen Bulli - návrat ikonického Busu

Novinky, Martin Žemlička

Volkswagen v Ženevě ukázal studii elektrického MPV pro šest osob, který designově navazuje na ikonický model Bus z padesátých let. O sériové výrobě zatím nepadlo ani slovo, je však pravděpodobná.

Článek

Volkswagen Bus byl představen v roce 1950; proslavil se svým ikonickým vzhledem, který si mj. oblíbili tehdejší hippies. Automobilka model Bus označila interním kódem T1 (Transporter 1), Němci ho nazývali Bulli a Američané Microbus. Nový Bulli se vrací po šedesáti letech – ženevská studie je poháněna elektromotorem, vybavena šesti sedadly a ovládáním informačních a zábavních systémů prostřednictvím iPadu.

Studie je poháněna elektricky - elektromotor poskytuje nejvyšší výkon 85 kW a točivý moment 270 Nm.  Elektromotor je napájen z lithium-iontového akumulátoru s maximální kapacitou 40 kWh. Dojezd činí údajně až 300 kilometrů, což je nadprůměrné (obvyklá hodnota činí 120 – 180 km).

Bulli zrychlí z 0 na 100 km/h za 11,5 sekundy a dosáhne elektronicky omezené nejvyšší rychlosti 140 km/h.  Nová generace Bulli je 3,99 metru dlouhá, 1,75 metru široká a 1,70 metru vysoká. Rozvor náprav činí 2,62 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám