Hlavní obsah

Zámek ve Slavkově ovládla stará auta

– Slavkov u Brna
Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Bezmála 1150 historických vozidel na jednom místě. To byl sobotní Veteranfest 2021 v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Akce letos jubilovala, pořadatelé si na své konto připsali již dvacátý ročník.

BEZ KOMENTÁŘE: Zámek ve Slavkově ovládla stará auta Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Ve Slavkově za dvacet ročníků vytvořili největší tuzemskou přehlídku historických vozidel. V termínu, před časem posunutém z počátku léta na jeho závěr, přivezli majitelé rekordní počet historických vozidel všeho druhu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dva světy mezi veterány ve Slavkově. Vpravo Chevrolet Corvette, vlevo Moskvič 408.

Park u zámku zaplnila auta, motocykly, traktory, několik autobusů, vojenských vozidel, vedle sebe stály dvě hasičské cisterny a každý kousek našel svého obdivovatele.

Stáří aut bylo různé. Místo našly stroje z dávné historie, vyrobené před více než sto lety, i třeba favority, které se ještě stále objevují na silnicích.

Poslední stát na světě přestal používat olovnatý benzín na silnicích

AutoMoto

„Jsou tu auta, která jsme léta běžně potkávali v provozu. Pamatuji, že lidé dávali škodovky stodvacítky za odvoz, jen aby se jich zbavili. Dnes ty samá auta obdivujeme už jako veterány. Nic nenadělám, stárneme,“ okukoval modré kupé Škoda Rapid právě z rodiny stodvacítek asi padesátiletý muž.

Foto: Milan Vojtek, Právo

První republika nemohla na Veteranfestu chybět.

Jinak tomu nebylo ani u trabantů. Kdysi opovrhované smradlavé dvoutakty měly nemálo obdivovatelů, nechyběl mezi nimi ojedinělý Trabant kabriolet.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámecký park ve Slavkově zaplnilo bezmála 1150 vozidel a sedm tisíc návštěvníků.

„Automobilů, motocyklů a dalších historických vozidel k nám přijelo bezmála 1150. Znovu se potvrdilo, že akce ve Slavkově je největší u nás. Podívat se přijelo téměř sedm tisíc diváků,“ potvrdila značný zájem mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Veletrh karavanů v Düsseldorfu ukazuje i elektrický obytný vůz

AutoMoto

Všichni, vystavovatelé i diváci se museli porvat s komplikacemi, když opravované ulice města měly problém vypořádat se s náporem přijíždějících aut. Na příjezdu do Slavkova od Brna vznikla dokonce tři kilometry dlouhá popojíždějící kolona.

„Dopravní situace byla letos vzhledem k několika opravám ve městě složitější,“ dodala mluvčí radnice. Nemalá část diváků využila záchytná parkoviště na kraji města.

Reklama

Výběr článků

Načítám