Hlavní obsah

Yamaha chystá silný kompaktní elektromotor, chce ho dodávat do hypersportů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská Yamaha do své nabídky přidá elektromotor o výkonu až 476 koní včetně možnosti kombinovat víc jednotek do jednoho vozu. Chce tím usnadnit ostatním firmám vývoj elektrických hypersportů.

Foto: Yamaha

Jedno auto může dostat i čtyři 350kW elektromotory, jak navrhuje ilustrace

Článek

Světoznámý výrobce motocyklů Yamaha sice před nějakou dobou vzdal svou snahu o průnik na trh automobilů, přesto svých snah tímto směrem nenechal zcela. Čerstvě představil elektromotor, který má být užitečný výrobcům elektrických hypersportů.

Ty jsou prozatím ponejvíce zastoupeny chorvatskou značkou Rimac a do stejného segmentu se snaží proniknout karosárna Pininfarina, ovšem díky motoru Yamahy by se mohlo takových strojů objevit víc. Novinka dává až 350 kW, tedy 476 koní, a je schopná pracovat s 800V architekturou.

Foto: Yamaha

Nový elektromotor Yamahy

Podle japonské značky jsou největší výhodou tohoto elektromotoru jeho kompaktní rozměry. Kombinuje totiž elektrické a mechanické komponenty do jednoho celku. Vývoj také myslel na to, aby se dalo více elektromotorů kombinovat do jednoho auta.

Porsche zvýší podíl v Rimacu, Chorvaté mají být prvotřídními partnery v elektromobilitě

AutoMoto

Yamaha už v pozici subdodavatele elektromotory vyrábí od loňského roku, ovšem jejich výkony se dosud pohybovaly v rozmezí od 48 do 272 koní. Silnější jednotka otevře výrobcům aut širší možnosti co do výkonu a také může snížit jejich náklady na vývoj nových modelů. Yamaha nicméně nezmínila, zda s nějakými firmami jedná o dodávkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám