Hlavní obsah

Výroba automobilů klesla v říjnu téměř o polovinu

Novinky, kto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výroba automobilů v České republice klesla v říjnu meziročně o 47 procent kvůli nedostatku čipů. Sdružení automobilového průmyslu volá po obnovení Antiviru.

Foto: ČTK

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic začala 9. listopadu 2021 vyrábět model Toyota Yaris.

Článek

Za říjen bylo vyrobeno 68 tisíc osobních vozidel. Celkově automobilky letos vyrobily bezmála 900 tisíc automobilů, což je o čtyři procenta méně než ve stejném období loňského roku, který byl výrobně nejhorší od roku 2014. Od roku 2019 výroba poklesla o 24,5 procenta.

„Pod tíhou přetrvávajících bezprecedentních omezení a výpadků ve výrobě proto automobilový průmysl apeluje na vládu, aby urychleně schválila systém dočasné podpory zaměstnanosti z programu Antivirus,“ uvádí tisková zpráva Sdružení automobilového průmyslu.

Kvůli nedostatku čipů vyrobíme letos o čtvrt milionu vozů méně, odhaduje Škoda Auto

Ekonomika

„Průtahy a nejistotu ohledně spuštění programu považujeme za těžko pochopitelné, přičemž současnou složitou situaci firem dále prohlubují. Už před měsícem přislíbila vláda podnikům v odvětví svou pomoc s částečnou náhradou mezd a firmy s touto pomocí počítaly. Tuzemské podniky jsou také znevýhodněny vůči své zahraniční konkurenci, která srovnatelných programů, jako například aktivní kurzarbeit v Německu či pokračující obdobný program Antivirus na Slovensku, využívat může,“ dodává Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Hyundai jako jediná automobilka působící v České republice vyrobila více aut než v předchozím roce, celkem 231 600 vozidel, tedy o 21,8 procenta více než loni. Za říjen hlásí pokles o 8,8 procenta.

Škoda Auto za letošek vyrobila zatím 547 174 vozidel, tedy o 11 procent méně než loni. Za říjen měla však pokles až o 59,2 procenta.

Toyota má za letošek úbytek výroby o 8,5 procenta (celkem vyrobila 121 tisíc vozidel), za říjen o 49 procent.

Sdružení automobilového průmyslu také sdělilo, že roste výroba elektromobilů. Těch bylo za rok 2021 doposud vyrobeno přes 100 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám