Hlavní obsah

Volvo Safety: švédská představa o bezpečném voze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na autosalón v Sydney vyrazila automobilka Volvo se svou představou o aktivní bezpečnosti. Hlavním prvkem tohoto kroku bylo zajistit řidiči téměř dokonalou viditelnost.

Foto: MP Praha

Nalezení psíci

Článek

Poté, co řidič usedne do auta, detektor zaměří polohu jeho očí a automaticky nastaví sedadla tak, aby jejich pozice odpovídala optimálnímu zornému poli. Stejným způsobem se pak nastaví přístrojová deska, volant, pedály a řadící páka. Bezpečné vidění a přehled o dění v okolí vozu dále zabezpečují např. průhledný A-sloupek a kamery eliminující mrtvý úhel. Světlomety jsou nastaveny tak, aby se otáčely spolu s otáčením volantu.

Kamery a senzory

Infračervená kamera zachycuje ve tmě dění daleko před automobilem, kam paprsky světlometů nedosáhnou a záznam se pak promítá na monitoru řídícího panelu. Podobnou funkci zabezpečují také detektory, které například upozorňují na nebezpečí kolize. Dalšími bezpečnostními prvky jsou např. čtyřbodové bezpečnostní pásy a vnější airbagy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám