Hlavní obsah

Volkswagen chce nabízet manuální převodovky, dokud bude zájem

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři pedály jsou už dnes napříč segmenty okrajovou nabídkou. Takový trend se podle Matthiase Rabeho, šéfa vývoje Volkswagenu, v budoucnu nezmění. Němci ale chtějí manuální převodovku zachovat, dokud bude mít zájem řadit manuálně alespoň někdo.

Foto: Volkswagen

Hlavice řadicí páky podobná golfovému míčku je jedním z charakteristických detailů Volkswagenu Golf GTI.

Článek

Dvouspojkové i samočinné převodovky s hydrodynamickým měničem točivého momentu jsou v dnešních autech už téměř zanedbatelnou příplatkovou položkou. Navíc zpravidla už řadí hladce, rychle a spotřebu příliš nezvyšují. Zatímco před jednou automobilovou generací platilo manuální ústrojí za anomálii ve vyšší střední třídě, dnes už jej těžko pohledat i v segmentu D.

Tři pedály postupně ubývají i v rámci nižší střední třídy, segmentu C, ovšem motivace pro automobilky tu stále je a nejedná se jen o snížení ceny. „Někteří lidé se stále rádi vrátí trošku zpět a chtějí řadit manuálně,” řekl Rabe v rozhovoru pro britský magazín Autocar s tím, že pro tyto zákazníky bude Volkswagen manuální převodovky vyrábět, dokud poptávka úplně nezmizí.

Volkswagen představuje rychlý Golf třikrát jinak. GTI, GTD a GTE

Autosalon Ženeva

Svá slova Rabe hrdě prezentuje na novém Golfu GTI. Jedna z nejdražších verzí Golfu osmé generace manuální řazení nabídne, a to prostě jen pro zábavu. Spekuluje se o podobném kroku i v případě verze R. Jakkoli na okraji, na manuální řazení stále myslí i masové automobilky. Alespoň dokud trh zcela nezaplaví elektromobily. Tam si vystačíte jen s jedním stupněm.

Anketa

Preferujete manuální nebo automatické převodovky?
Manuální
71,9 %
Automatické
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1372 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám