Hlavní obsah

Video ukazuje, jak snadno může aquaplaning způsobit autonehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnici není ani vidět louže vody, přesto stál aquaplaning za nehodou Justina McQuillina v americké Louisianě. Přestože vylétl z vozovky, převrátil se na bok a nebyl připoutaný, nic se mu nestalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palubní kamera zachytila nehodu SUV při aquaplaninguVideo: Caters News/Justin McQuillin, AP

 
Článek

S nadcházejícím „obdobím dešťů”, tedy podzimem, se pojí jedna nepříjemná hrozba – aquaplaning. To jest situace, kdy je na vozovce tolik vody, že ji pneumatika nestačí odvádět a začne na ní plavat. Že taková situace může nastat, i když to tak na první pohled nevypadá, ukazuje video z dálnice 65 v americké Louisianě.

Sedmatřicetiletý Justin McQuillin, kterého vidíme za volantem, sjížděl z dálnice, když najednou kvůli aquaplaningu dostal smyk. Na vozovce přitom není vidět stojící voda, ovšem vody stačí i troška, pokud např. mají pneumatiky již příliš malou hloubku dezénu. To byl pravděpodobně i tento případ.

Řidič se úspěšně vyhnul sloupu u vozovky, ovšem na asfaltu se udržet nedokázal a sjel z něj smykem na trávu. Tam se jeho SUV kvůli vysokému těžišti převrátilo na bok. Řidiči se jako zázrakem nic nestalo kromě modřin a drobných oděrek, a to přestože nepoužil bezpečnostní pás.

Jak se zachovat při aquaplaningu? Podle experta hlavně nezatáčet

AutoMoto

A co s aquaplaningem dělat, pokud se s ním setkáte na silnici? Když už k němu dojde, je řešení veskrze pasivní – vyšlápnout spojku, nezatáčet a čekat, až auto zpomalí nebo hlubokou vodu přejede.

Samozřejmě, to s tím nezatáčením není platné univerzálně – kdyby se McQuillin volantem nesnažil vyhnout sloupu, patrně by do něj narazil a dopadl by mnohem hůř. Jako vždy na silnici je třeba reagovat na aktuální situaci, univerzální poučky ani zákon nikdy nemohou dát návod použitelný ve 100 % případů.

Co ovšem u aquaplaningu univerzálně funguje, je prevence. Ta se skládá ze dvou kroků – snížit rychlost jízdy, je-li na vozovce voda, a mít na autě pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Zákonných 1,6 milimetru je podle staršího vyjádření Jana Faktora ze školy bezpečné jízdy Max Cars zoufale nedostatečných, optimální jsou nejméně tři milimetry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám