Hlavní obsah

V USA a v Japonsku se svolává 19 miliónů aut kvůli airbagům Takata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm automobilek v USA svolá do servisů podle agentury Reuters více než 12 miliónů aut, u nichž se může projevit závada na airbagu, jehož výrobcem je japonská společnost Takata. Japonské ministerstvo dopravy ještě předtím uvedlo, že dalších sedm miliónů aut s nafukovači airbagů od Takaty svolají výrobci aut v Japonsku, to dohromady činí 19 miliónů nově svolávaných vozů.

Foto: Takata

Ilustrační foto

Článek

Svolávací akce kvůli potenciálně smrtícím airbagům se tak v Japonsku rozšíří na 19,6 miliónu aut. Takata kvůli masivnímu skandálu pociťuje finanční problémy a najala si poradce, s nímž je chce řešit.

Největší díl nové svolávací akce v USA nesou na bedrech automobilky Honda Motor a Fiat Chrysler Automobiles, které svolávají asi 4,5 miliónu, respektive 4,3 miliónu vozidel.

V Japonsku budou auta svolána postupně do března 2019; v nafukovačích airbagů chybí vysoušecí prostředek. Místní ministerstvo dopravy nesdělilo, jakých výrobců se další svolávání týká. Počet automobilek, které svolávací akce dosud postihly, se ale z nynějších 17 zřejmě ještě zvýší.

Americké regulační orgány už dříve uvedly, že nafukovače mohou prasknout a do vozu se z nich vymrštit části kovu. Problémy jsou spojovány s 13 oběťmi na životech a s více než stovkou zraněných, především ve Spojených státech.

Takata ani automobilky zatím nevyjasnily, kdo je zodpovědný za hlavní zdroj problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám