Hlavní obsah

V Rusku postavili nejplacatější Ladu Niva na světě. Je nečekaně zábavná

Je dobrým nápadem snížit terénní auto tak, že kvůli předním kolům musíte vyříznout díry do kapoty, a dveře musí být křídlové, aby se daly pohodlně otevřít? Objektivně ne, ale přesto je výsledek úžasný.

Foto: Lada

Sériová Lada Niva (Ilustrační foto)

Článek

Když člověk upravuje offroad, většinou zvyšuje jeho světlou výšku a nazouvá pořádné terénní pneumatiky, aby vůz lépe zvládal těžký terén. Tenhle ruský případ je ale pravým opakem. Kanál Iling show na YouTubu světu představil „nejnižší nivu na světě“, jak moderátor vůz nazývá.

Vskutku – je tak nízká, že přední kola trčí z kapoty ven. A ta zadní zase spolu s nápravou a diferenciálem zabírají prostor, kde dřív byly zadní sedačky. Skrz kapotu trčí i motor, výfuk byl vyveden za pravým předním kolem – a dělá pořádný randál.

První automatický semafor v Praze začal fungovat před 90 lety, řidiči nadšeni nebyli

AutoMoto

Tahle Niva je dokonce polokabrio – má plátěnou shrnovací střechu. Jestli se nastupuje tudy, nebo se musí řidič na místo soukat zkrácenými bočními dveřmi, těžko říci. Zajímavostí ale je, že dveře jsou křídlové, jako u supersportů. Všimněte si také sundavacího volantu; i to je úprava pro snazší nastupování.

Placatá Niva nemá okna a osvětlení by sotva splnilo předepsanou minimální výšku od vozovky. Snad i proto vidíme, jak z garáže najíždí na odtahovku. Přesto na veřejných místech jezdí – na zasněženém a pak i podzemním parkovišti před obchodním domem. Samozřejmě, za ohromného zájmu čoček fotoaparátů ve smartphonech.

Takhle, jak vůz vidíme ve videu, není hotový. Firma G Motors, velký servis BMW, mini a mercedesu v Sankt Petěrburgu, jejímž dílem tahle niva je, na ní pracuje dál, jak ukazuje čerstvější fotka na Instagramu.

Reklama

Související články

Nesmrtelná Lada 4x4 dostala další facelift

Ruská automobilka Lada představila modernizovanou verzi svého legendárního off-roadu. Skromný off-road ale stále spoléhá na to, co zdobilo jeho předchůdce více...

Výběr článků

Načítám