Hlavní obsah

V Praze bude k vidění dragster s motorem z vrtulníku

Novinky, Martin Žemlička

V sobotu 23. října začne v Praze výstava dragsterů, které dovedou zrychlit z nuly na stokilometrovou rychlost za pouhou jednu vteřinu. K vidění bude trojice těchto extrémních strojů, podobná výstava se koná v tuzemsku poprvé. Závody dragsterů se přitom v Česku konají již několik let.

Článek

Dragstery jsou speciálně upravená auta či motorky, jejichž jediným cílem je co nejrychleji ujet vzdálenost dlouhou čtvrt míle (402 metrů). Tato zábava k nám přišla ze Spojených států a už několik let lze vidět v Česku závody dragsterů (konají se obvykle na letištích, často například na letišti Hoškovice u Mnichova Hradiště).

Dragstery v nejvyšší kategorii Top Fuel umí zrychlit z 0 na 100 km/h za necelou vteřinu a na konci cílové pásky jedou rychlostí kolem 300 km/h. Každý dragster je vyráběn na zakázku a platí tedy, že co kus, to originál.

V Praze bude k vidění motorka Hellfire, poháněná turbínovým motorem z vrtulníku. Zajímavostí je, že po nastartování z výfuku šlehají plameny. Druhou motorkou bude Suzuki Hayabuso Turbo SSB, kterou představí její majitel, český rekordman Ondřej Klymčiw. Ten čtvrt míle zvládl za 7,73 vteřin.

Automobily zastupuje Volkswagen Super Gas, patrně nejrychlejší „brouk“ v Evropě. Čtvrt míle „umí“ za 8,5 vteřiny, cílem projíždí rychlostí 265 km/h. Zajímavostí je, že na 402 metrů dlouhé trati spotřebuje těžko uvěřitelných 10 litrů paliva.

Výstava začíná v obchodním centru Šestka na Praze 6 v sobotu 23. října a trvá až do neděle 7. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám