Hlavní obsah

V Evropské unii rychle roste zájem o hybridní auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro každým pátým nově zaregistrovaným autem v Evropské unii byl v prvním čtvrtletí vůz na hybridní pohon. Meziročně se jejich prodej téměř zdvojnásobil na 469 784, uvedlo v pátek Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Růst v České republice byl ještě výraznější. V prvních třech měsících roku se v zemích EU zvýšila i poptávka po čistých elektromobilech a po plug-in hybridech.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Toyota Corolla TS GR Sport (ilustrační foto).

Článek

Od ledna do března tak získaly hybridy podíl na trhu 18,4 procenta. Rozhodují se pro ně především spotřebitelé v hospodářsky silných státech EU. Více než 120 000 si jich koupili Italové, což představuje nárůst skoro o 247 procent.

Ve Francii se jich zaregistrovalo téměř 71 000 – to je nárůst o 135 procent – a přes 100 000 majitelů našly v Německu. Tam je to nárůst o 60,5 procenta. V České republice se v prvním čtvrtletí prodalo 5412 hybridů, meziročně o 127,5 procenta více, uvádí ACEA.

Opuštění spalovacích motorů bude nesmírně náročné, trvá na svém Toyota

AutoMoto

Auta se starší technologií pohonu dál ztrácejí. Zatímco před rokem držela auta na dieselový pohon ještě zhruba 30 procent podílu na unijním trhu, v letošním prvním čtvrtletí už to nebyla ani čtvrtina. O deset procentních bodů na 42,2 procenta klesl i tržní podíl vozů na benzin. Dohromady tak tvořila auta na benzin a na naftu 65,4 procenta nově zaregistrovaných vozů.

„Očekáváme, že tento trend bude pokračovat s tím, jak se na trhu rozšiřuje nabídka vozů s hybridním pohonem, jak se jejich cena přibližuje konvenčním, zejména dieselovým motorizacím. Například Toyota nabízí hybridní variantu u téměř všech modelových řad a hybridy tvoří již přes 40 procent našich prodejů osobních vozů. U Lexusu je to dokonce přes 90 procent,“ uvedl generální ředitel Toyoty a Lexusu v České republice Martin Peleška.

Dacia Spring má ceny pro český trh, je nejlevnějším elektromobilem

AutoMoto

Podle partnera společnosti EY Petra Knapa budou alternativní pohony, tedy zejména hybridy a elektromobily, za pět let představovat většinu nově prodávaných vozů. „Možná se poměr oproti dnešku dokonce prohodí a alternativní pohony budou tvořit dokonce dvě třetiny trhu,“ podotkl.

Počet registrací nových aut v EU v prvním čtvrtletí vzrostl o 3,2 procenta na 2,6 milionu. V prvních dvou měsících prudce klesal, v březnu se ale zotavil a zvýšil se o 87,3 procenta. V České republice počet registrací klesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám