Hlavní obsah

V Česku začne fungovat nový systém ukládání energie pro nabíjení aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice začne zanedlouho fungovat nový systém ukládání elektrické energie, která se využívá k nabíjení elektromobilů. Technologii vyvinul izraelský startup Chakratec, který se tu představí ve spolupráci s automobilkou Škoda.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Rychlonabíječka elektromobilů (Ilustrační foto)

Článek

„Nová technologie zachycuje zátěžové špičky v síti a umožňuje provozovat ultra rychlé nabíječky i v odlehlých místech, kde není dostatečná síť,” řekl šéf Škody Auto Bernhard Maier v rámci své zahajovací řeči na Smart Mobility Summit 2019. Ten probíhá v Tel Avivu a je věnován především inovacím týkajícím se chytré mobility a alternativních pohonů.

Navrhovaná inovativní nabíječka využívá systém akumulace elektřiny na bázi kinetického setrvačníku a umožňuje téměř neomezený počet hlubokých nabíjecích a vybíjecích cyklů. Jelikož se jedná o mechanickou technologii bez chemických bateriových článků, je prý navíc mimořádně ekologická. Ponese název Kinetic Power Booster.

Bude představena i v Praze, podle Maiera pravděpodobně v listopadu. „Mnoho dalších jich je v plánu,” uvedl. Podle zástupců Chakratecu již stejná technologie funguje například na letišti ve Vídni nebo v Itálii.

Foto: Škoda

Škoda Superb iV je plug-in hybrid, takže se může dobíjet i ze zásuvky.

Úložiště má vnější velikost přibližně stejnou jako přepravní kontejner. Jeho klíčovou součástí je setrvačník uvnitř. „Když dovnitř pustíte elektřinu, setrvačník začíná rotovat. Protože je držen magnety ve vakuové komoře, nemá téměř žádné tření, takže sám nezpomaluje,” uvedl v minulosti Ilan Ben-David, šéf firmy Chakratec, pro web Israel21c.

K zařízení se následně napojí běžná nabíječka elektromobilů, kterou pak připojíte do auta. V tu chvíli začne generátor převádět kinetickou energii setrvačníku na elektřinu, kterou nabíječka láduje do baterie vašeho auta.

Škoda ukazuje novou Octavii, výrazně povyrostla a poprvé půjde dobíjet

AutoMoto

Chakratec není jediným startupem, se kterým Škoda Auto v Izraeli spolupracuje. Prostřednictvím inovačního centra Škoda Auto DigiLab Israel v současnosti pracuje se zhruba desítkou inovativních technologických společností. Sedm z nich je ve fázi konkrétního vývoje produktu.

Například startupová firma Guardian Optical Technologies pracuje na senzorech na bázi mikrovlnné technologie. Ty zaznamenají nejmenší vibrace a pohyby ve voze a tato data zpracovávají v reálném čase. Tímto způsobem systém například rozpozná nesprávně připevněnou dětskou sedačku nebo pozná, že některý z pasažérů není správně připoutaný.

Revoluce v pohonu elektromobilů? Ujedu s ním 2400 kilometrů, tvrdí Brit

AutoMoto

Řadu inovací, na kterých Škoda spolupracovala se startupy v Izraeli, již firma používá. Například nedávno na trh uvedená aplikace Citymove dovede kdykoli ukázat nejrychlejší a nejkomfortnější cestu do cílové destinace. Aplikace využívá podle Škody v celosvětovém srovnání jedinečný AI-software společnosti Anagog. V červenci loňského roku Škoda získala v Anagogu podíl.

Firma spolupracuje také se startupem XM Cyber, vyvinuté technologie z oblasti kybernetické bezpečnosti už Škoda využívá ve svých interních IT-procesech.

Škoda Auto DigiLab Israel je izraelskou odnoží pražského Škoda Auto DigiLabu. Izraelský DigiLab zahájil svou činnost na začátku roku 2018. Společný podnik se společností Champion Motors, izraelským importérem značky Škoda, pracuje na inovacích a vyvíjí produkty pro individuální mobilitu budoucnosti. Cílem jsou například inovace hardwaru a digitalizace podniku i všech jeho procesů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám