Hlavní obsah

V Česku se vydražil jediný maybach ze stokusové série

České zastoupení Mercedesu-Maybach vydražilo limuzínu třídy S v limitované sérii ke stoletému výročí značky Maybach. Více než 1,5 milionu korun zamířilo na dobré účely.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Maybach S Edition 100

Článek

Celým názvem Mercedes-Maybach S 680 4Matic Edition 100 se vydražil v rámci on-line aukce jako volný zákaznický slot. Vůz bude po vyrobení předán autorizovaným prodejcem.

Vyvolávací cena automobilu byla ceníková cena vozu 8 435 748 Kč vč. DPH (6 971 692 Kč bez DPH), minimální výše každého dalšího příhozu pak byla symbolicky k 100letému jubileu 100 000 Kč.

V momentu ukončení aukce dosáhla částka nejvyšší nabídky na rovných 9 500 000 Kč vč. DPH, což představuje charitativní příspěvek Fondu Ohrožených Dětí ve výši 1 064 252 Kč, ke kterému půl milionu přidalo české zastoupení automobilky.

Jediný dvanáctiválec

Mercedes-Maybach třídy S má na rozdíl od klasického „eska” v prodloužené verzi L o dalších 18 centimetrů delší rozvor náprav. Verze 680 má navíc dvanáctiválcový motor jako jediný mercedes v nabídce.

Nabízí i výbavu navíc, mezi kterou patří speciálně odhlučněná zadní část interiéru,  audiosystému Burmester 4D Surround Sound, dvojicí sedadel s bohatou nabídkou masážních funkcí a technicky vyspělých displejů pro informační a zábavní funkce.

Maybach slaví 100 let výroby aut limitovanými edicemi tříd S a GLS

AutoMoto

Limitovaná stokusová série na oslavu 100 let od založení automobilky Maybach má navíc i speciální konfiguraci.

Typické znaky vozů Maybach, jako například výraznější maska chladiče, nesou emblém značky. Vůz je ručně lakován dvěma odstíny – stříbrná hightech/modrá nautik – a vybaven koženým čalouněním interiéru se speciálním designem v odstínech bílá crystal designo/stříbřitě šedá s perleťovým efektem.

Logo značky včetně nápisu „Edition 100“ zdobí střešní sloupky C, různé odkládací schránky a osvětlená ozdobná obložení interiéru. Nápis zvýrazňuje také kryty nábojů kol. Kola Třídy S se navíc lesknou novou šedou povrchovou úpravou.

Foto: Mercedes-Benz

Kůží potažené zavazadlo náležící k Maybachu Edition 100

Exkluzivitu speciální edice navíc umocňuje ochranná plachta na vůz s ikonickým dvojitým M a ručně vyrobený „diplomatický“ kufřík z měkké kůže pro uložení dokumentů a klíčku.

Manufakturní výrobce stříbrných příborů a jachet Robbe & Berking pak připravil číše na šampaňské s vlastní rytinou.

100 let, různé role

Během stovky let si značka Maybach prošla několika přemety. Založil ji Wilhelm a Karl Maybachovi na začátku 20. století. Otec a syn byli považováni za nadané konstruktéry, průkopníky automobilového luxusu a vytříbeného stylu.

Wilhelm Maybach, narozený v roce 1846, byl blízkým spolupracovníkem Gottlieba Daimlera a zpočátku pracoval pro společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft. Mezi bezpočet jeho inovací patří vývoj prvního Mercedesu, který v roce 1901 dominoval závodnímu týdnu v Nice. Tento úspěch mu vynesl čestné označení „Roi des Constructeurs“ – král konstruktérů.

Dílo Virgila Abloha, jehož premiéry se nedožil. Speciální maybach vznikne jen ve 150 kusech

AutoMoto

Na autosalonu v Berlíně v září 1921 představila společnost Maybach Motorenbau GmbH svůj první sériově vyráběný vůz. Typ W3 byl uměleckým dílem na kolech. První německý sériově vyráběný automobil s brzdami na všech kolech, planetovou převodovkou a interiérem s nejkvalitnějšími materiály.

Foto: Profimedia.cz

Maybach W3 z roku 1921

Každý model Maybach měl jedinečnou výbavu. Indický mahárádža si nechal v roce 1928 ozdobit svou limuzínu dokonce zlatem a rubíny. Po smrti Karla Maybacha v roce 1960 převzala firmu Maybach Motorenbau GmbH společnost Daimler-Benz AG.

V roce 2002 byl Maybach vzkříšen jako samostatná značka. Do začátku roku 2013 byly zákazníkům dodávány modely Maybach 57, Maybach 62 nebo Maybach 62 Landaulet.

Foto: Maybach

Maybach 62 Landaulet

Od roku 2014 je tu však Mercedes-Maybach. Mercedes se rozhodl již nestavět zcela svébytné modely, ale přidat vrcholným mercedesům třešničku na dort –⁠ typicky je prodloužit, dopřát největší motor a ještě luxusněji vybavit na přání konkrétního zákazníka.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Maybach GLS 600

Kromě sériově vyráběných modelů Mercedes-Maybach třídy S a GLS uvedla značka na trh také modely S 600 Pullman a limitované speciální edice, jako například S 650 Cabriolet nebo G 650 Landaulet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám