Hlavní obsah

Unavený koncept Aston Martinu se má po 40 letech dočkat původního cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Classic Motor Cars z britského Bridgnorthu má před sebou velký úkol. Hodlá kompletně zrestaurovat koncepční vůz Aston Martin Bulldog, aby mohl znovu dosáhnout rychlosti, pro kterou ho stvořili. Tedy více než 200 mil za hodinu, 322 km/h.

Foto: Aston Martin

Aston Martin (Ilustrační foto)

Článek

To, že umí Aston Martin vyrábět rychlá auta, je všeobecně známá věc. Valkyrie, Valhalla nebo Vulcan, to jsou jedny z nejextrémnějších a nejrychlejších aut na této planetě, ale jejich počátky hledejme až v 70. letech minulého století, kdy vznikl i model, který nyní představila firma Classic Motor Cars.

Pro Jamese Bonda na chalupu? Aston Martin DBX upravený od Q

Autosalon Ženeva

Jedná se o koncepční vůz Aston Martin Bulldog, který navrhl William Town, muž, jenž stál za zrodem původního DBS. A Britové dokonce chtěli auto vyrobit v počtu 15 až 20 kusů. Z toho ale sešlo, protože by jeho výroba byla moc drahá, a tak zůstalo u testování jednoho jediného exempláře.

A testování to bylo vskutku pořádné. Bulldog totiž není jen tak ledajaký koncept. Aston Martin si totiž stanovil jasný cíl, dosáhnout rychlosti 200 mil za hodinu, tedy přibližně 322 km/h. To se ale nepovedlo. Nejvyšší rychlostí letěl Bulldog v roce 1981, kdy mu inženýři naměřili rychlost 307 km/h. Chlapci z Classic Motor Cars teď hodlají jejich resty po letech napravit.

Za tímto účelem hodlá firma CMC provést kompletní renovaci motoru, šasi i karoserie auta, a to od prvního do posledního šroubku. A až projekt dokončí, hodlají překonat bájnou hranici 200 mil za hodinu a poté unikátní vůz vzít na světové turné.

Aston Martin Vantage Roadster má nejrychlejší střechu na světě

AutoMoto

Bulldog má ostatně k rychlosti předpoklady. Pod kapotou má 5,3litrový motor V8 se dvěma turbodmychadly od firmy Garrett, který produkuje 600 koní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám