Hlavní obsah

Aston Martin Vantage Roadster má nejrychlejší střechu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupé-verze Vantage je na světě už docela dlouho, nyní dostává otevřenou variantu s názvem Roadster. Pod kapotou pracuje německý osmiválec a cena startuje na 3,9 milionech korun.

Aston Martin Vantage RoadsterVideo: Aston Martin

 
Článek

Nejmenuje se Volante, i když to je Aston Martin se skládací střechou. V celé tiskové zprávě neexistuje slovo Volante. Angličtí gentlemani jsou mírně znepokojeni. Pravdou ale je, že označení Roadster použil Aston už u otevřené verze minulé generace modelu Vantage.

Zhruba dva roky po představení kupé tu máme otevřenou variantu Astonu Vantage, a to rovnou i se základní cenou. Ta německá, nám nejbližší, je v eurech 157 300 a v korunách aktuálním kurzem 3,927 milionu korun.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster

Za takovou sumu dostanete čtyřlitrový přeplňovaný osmiválec M177 od Mercedesu-AMG, který u Mercedesu pohání všechno, co má v názvu označení 63 od sedanu třídy C po nové SUV třídy G. Ve Vantage dává tento motor 510 koní a 685 N.m a je spojen výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou. Vůz rozhýbe na 60 mph (97 km/h) za 3,7 sekundy a nejvyšší rychlost je 306 km/h.

Téměř tak rychlá je i střecha - podle automobilky se složí či natáhne za méně než sedm sekund. To je v rámci plně automatických elektricky stahovacích střech nejrychleji na světě.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster

Střecha dostala mechanismus označený „Z-Fold”, ovšem oproti jiným současným mechanismům nevypadá jeho práce na videu o tolik odlišně. Vůz je oproti kupé o 60 kg těžší, takže i zrychlení trošku utrpělo - je o 0,2 s horší než u kupé.

V kabrioletu zůstává elektronicky řízený zadní diferenciál s vektorováním točivého momentu a adaptivní podvozek, navíc však dostal výztuhy, aby byla vykompenzována ztráta pevné střechy.

Foto: Aston Martin

Nejen motor, i palubní elektronika je od Mercedesu - všimněte si touchpadu na středovém tunelu.

Z faktu, že vůz už má ceny a je i možné si ho na webu Astonu nakonfigurovat, soudíme, že je možné si ho i objednat. První kusy mají být zákazníkům doručeny ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám