Hlavní obsah

Uhodnete, která značka prodává podle amerických testů nejbezpečnější auta? Výsledek překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se hovoří o bezpečných autech, zmínka o automobilce Volvo je jistotou. Švédové si na bezpečnosti pasažérů zakládají už dekády. Podle americké organizace IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), jsou ale nejlepší Korejci.

Foto: Hyundai

Hyundai Tucson patří k autům oceněným IIHS za prvotřídní bezpečnost (Ilustrační foto)

Článek

Největší počet titulů Top Safety Pick a Top Safety Pick+ letos u IIHS, organizace, která v USA zajišťuje nárazové testy aut, získala automobilka Hyundai - celkem deset. Druhá je Kia s devíti a třetí shodně Toyota a Subaru s osmi cenami. Ovšem, u různých automobilek testoval institut různý počet aut.

Ona oceněná desítka hyundai zahrnuje modely v Evropě neprodávané, ale také ty, které si můžete jít zítra koupit - např. santa fe, konu, ioniq nebo tucson. Zahrnuje modelové roky 2018 a 2019. Model Santa Fe je v této desítce dvakrát - jednou za každý modelový rok, protože letos došlo ke generační obměně.

Ocenění je v některých případech podmíněno příplatkovou výbavou, např. lepšími světlomety či pakety jízdních asistentů; IIHS testuje vozy v různých specifikacích a, podobně jako u EuroNCAP, nezohledňuje jen pasivní bezpečnost, kterou vyzkouší v nárazovém testu.

PořadíZnačkaPočet ocenění
1.Hyundai10
2.Kia9
3. - 4.Toyota8
3. - 4.Subaru8
5.Honda7
6.Mazda6
7. - 9.Lexus5
7. - 9.Nissan5
7. - 9.BMW5
10.Acura4
11. - 12.Volvo3
11. - 12.Mercedes-Benz3
13. - 14.Genesis2
13. - 14.Audi2

Aby vůz získal ocenění Top Safety Pick, musí dosáhnout nejlepšího hodnocení „Dobrý” v crash testech řidičovou částí přídě, z boku a ve zkoušce střechy a hlavových opěrek. Navíc musí být vybaven dobře hodnoceným systémem prevence srážky vpředu a světlomety, které získají hodnocení „Dobrý” nebo druhé nejlepší „Dostatečný”.

Pro ocenění Top Safety Pick+ musí vůz navíc mít hodnocení „Dobrý” nebo „Dostatečný” v crash testech spolujezdcovou částí přídě a světlomety musí být „dobré”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám