Hlavní obsah

Trnavská automobilka Stellantisu omezuje výrobu, chybí čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská továrna skupiny Stellantis kvůli nedostatku součástek omezila o víkendu výrobu automobilů, omezení potrvá nejméně i v pondělí, informoval mluvčí továrny Peter Švec. Skupina v závodě v západoslovenské Trnavě montuje vozidla Citroën C3 a Peugeot 208. Automobilový průmysl je hlavním motorem slovenské ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Výroba Peugeotu 208

Článek

V sobotu a v neděli byla zastavena výroba shodně při jedné pracovní směně, v pondělí továrna ke stejnému kroku přistoupí ve dvou ze tří směn. O produkci v dalších dnech bude závod informovat později.

Omezení produkce slovenská továrna Stellantis zdůvodnila výpadkem dodávek polovodičových komponentů, který podle ní způsobila koronavirová krize u dodavatelů automobilky.

Automobilkám chybí čipy. Škoda, Volkswagen a další omezují výrobu

AutoMoto

Problémy s dodávkami čipů dříve v tomto roce zaznamenaly i některé jiné světové automobilky. Nedostatek klíčové součástky pro elektronické systémy donutil snížit výrobu například firmy Volkswagen, General Motors, Ford, Renault, Toyota, Fiat Chrysler či Nissan.

Nedostatek čipů se v automobilovém odvětví začal projevovat na konci minulého roku. Nečekané oživení poptávky po autech se tehdy krylo s boomem spotřební elektroniky.

Spojení FCA a PSA schválili akcionáři, vzniká čtvrtá největší automobilka

AutoMoto

Slovenská továrna Stellantis (dříve Groupe PSA Slovakia) přerušila výrobu na zhruba dva měsíce loni na jaře, a to kvůli dopadům koronavirové nákazy. Tehdy ze stejných důvodů dočasně odstavily výrobní linky i slovenské závody dalších tří automobilek, a to korejské Kia, německého Volkswagenu a britského Jaguar Land Rover.

Do skupiny Stellantis se na začátku letošního roku sloučily automobilky Fiat Chrysler Automobiles a PSA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám