Hlavní obsah

Toyota Corolla Cross poprvé naživo: Překvapivě prostorné SUV

Statické představení Toyoty Corolla Cross odhalilo mimo jiné i dva úplně nové displeje, s nimiž se běžná corolla nebo i RAV4 nemohou měřit. Oba jsou ve standardní výbavě, která je poměrně bohatá. Ale taky není zrovna levná, ukazuje ceník.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Toyota Corolla Cross naživo

Článek

Již téměř před dvěma lety představená Toyota Corolla Cross dostala koncem loňského roku evropskou variantu. Ta se zatím v Česku neprodává, bude k rezervaci až zkraje příštího měsíce, ovšem hrstka novinářů dostala možnost si ji prohlédnout zblízka a osahat.

Toyota Corolla Cross míří do Evropy

AutoMoto

Je to tedy jen další crossover, jakých je v nabídce třináct do tuctu? To finálně odhalí až první svezení, zatím ale můžeme s klidem říct, že Corolla Cross má slušně nakročeno být velmi zajímavým autem.

Foto: Toyota

Toyota Corolla Cross naživo

Automobilka říká, že vůz staví na třech pilířích - DNA modelu Corolla, stylistickém ztvárnění skutečného SUV a 5. generaci hybridního pohonu - ten je jediný, který bude v Evropě k mání, konvenční pohonná ústrojí nečekejte.

Slibuje také úžasnou prostornost, ovšem rozvor náprav v rámci nejbližších konkurentů - Peugeot 3008, Nissan Qashqai a Škoda Karoq - patří k těm kratším, byť celkovou délkou je Corolla Cross největší. Dojmu prostornosti mají pomoci i velké otvory dveří, které usnadní nastupování.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zadní sedačky jsou dostatečně prostorné.

A vskutku - třebaže to tak z fotek nemusí vypadat, za sebe se jakž takž vejdou dva 190cm lidé a já se 184 cm výšky si dozadu sednu i docela pohodlně. A ven se nemusím složitě soukat právě díky poměrně velkému otvoru dveří.

Na předních sedačkách mám v podstatě stejně místa jako v současné corolle; mimo to jsou i ony sedačky velmi pohodlné s opěradly dostatečně vysokými i pro vyšší postavy. I bočnice opěradel působí, že tělo v zatáčkách dokážou udržet.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ty přední působí velmi pohodlně.

Palubní deska je velmi podobná té v corolle, ovšem se zásadně modernějšími displeji. Ten, co zastupuje přístrojový štít, má úhlopříčku 12,3″ a je kompletně nový včetně systému uvnitř.

Toyota hovoří o větší variabilitě díky systému widgetů, kdy si do každého ze tří segmentů bude řidič moci nastavit, co bude chtít - a navíc i změnit vzhled z kruhů na něco jiného. Jak to konkrétně bude fungovat, ovšem ověříme až při testovací jízdě.

Stejně tak je nový centrální 10,5″ displej včetně infotainmentu. Vzhledově je velmi podobný systému Smart Connect v menším Yarisu Cross. Také využívá cloudovou navigaci s možností hlášení problémů na cestě, což znamená trvalé připojení k internetu. Automobilka říká, že vůz bude dostávat přinejmenším jednou ročně aktualizace po internetu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nový přístrojový štít je vážně veliký.

Co do jízdních asistentů je vůz samozřejmě nacpán výbavou až po střechu. Toyota nově říká balíku těchto technologií T-Mate. Kromě systémů v paketu Safety Sense, což je adaptivní tempomat, hlídač prostoru před vozidlem, automatické nouzové brzdění apod., obsahuje také hlídač mrtvých úhlů s tzv. asistentem pro bezpečné vystupování.

To je v podstatě prodloužení fungování hlídače mrtvých úhlů o dobu, kdy jste už zastavili auto a vystupujete. V případě, že stojíte v podélné řadě a zezadu se blíží jiné auto či cyklista, systém zapíská, aby upozornil na nebezpečí. K tomu je tu poloautonomní parkování a také panoramatické zobrazení okolí vozu.

Systém Safety Sense ovšem také stojí za zmínku, neboť má některé nové funkce. Např. adaptivní tempomat a omezovač rychlosti umí spolupracovat se systémem čtení dopravních značek, asistent pro udržení v jízdním pruhu má funkci objíždění překážek, adaptivní tempomat má asistent změny jízdního pruhu a dříve detekuje vozidlo před sebou, a konečně, systém pro předcházení nehodám reaguje i na příčně jedoucí vozidla v křižovatkách.

Foto: Toyota

Verze Premiere Edition má prosklenou střechu a lepší LEDkové světlomety, ale vzadu pracují zčásti žárovky a na „matrixy“ zapomeňte.

Nakousnu-li trochu vzhledovou stránku, bílý kousek na fotkách ve vrcholové Premiere Edition má lepší LEDková světla se sekvenčními předními blinkry. Vzadu však blikají žárovky a co Corolla Cross v Česku nedostane vůbec, jsou světlomety s technologií LED Matrix.

Po stránce další techniky bude Corolla Cross k mání pouze s hybridním pohonným ústrojím, které v základu pracuje s atmosférickým dvoulitrovým čtyřválcem a jedním nebo dvěma elektromotory v závislosti na tom, zda zvolíte verzi s pohonem předních nebo všech čtyř kol.

Foto: Toyota

Zavazadelník vypadá hezky prostorný, pod podlahou však je už prostor jen na drobnosti.

V obou případech je kombinovaný výkon systému 199 koní; spalovací motor má se čtyřkolkou 152 koní a 190 Nm, s předním pohonem 171 koní a 203 Nm. Přední elektromotor má vždy 113 koní a 206 Nm, zadní, montovaný pouze do verzí s pohonem všech kol označovaným AWD-i, dává 41 koní a 84 Nm.

V čem je ona pátá generace hybridního systému? Zejména v nové lithium-iontové baterii, která je o 40 % lehčí a dává o 14 % vyšší špičkový proud než dřív. Její kapacita je 4,08 Ah a Toyota říká, že v nové generaci má vůz na elektřinu jezdit větší podíl času. S tím se pojí i odhad emisí CO2, resp. spotřeby paliva, která by se měla pohybovat do 6 litrů benzínu v kombinovaném režimu.

Foto: Toyota

Toyota se naštěstí drží fyzických tlačítek na volantu i na panelu ovládání klimatizace. Bezdrátová nabíječka mobilu je před voličem převodovky, který je také pořád starou dobrou pákou.

Corolla Cross bude v Česku v nabídce s nejnižší výbavou nazvanou Comfort, která ale globálně nejnižší není. Je totiž docela bohatá - nabídne litá kola, LEDkové světlomety, přední mlhovky, automatické stěrače, couvací kameru nebo oba výše zmíněné nové displeje.

Paket Business přidává bezdrátovou nabíječku, autonomní nouzové brzdění, hlídání mrtvého úhlu, vyhřívaná sedadla a volant či rezervní kolo pro předokolku.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Krásná velká obrysovka má ve své vnější části schované brzdové světlo. Couvačky jsou v páru, mlhovka nikoliv.

O stupínek vyšší výbava Style má lepší světlomety, větší kola, bezklíčový přístup, ambientní osvětlení, střešní ližiny, vyhřívaná sedadla i volant a bezdrátovou nabíječku. Paket Tech přidává elektrické páté dveře a hlídání mrtvého úhlu.

Výbava Executive přidává kožená sedadla, elektrické sedadlo řidiče, kamery pro 360° pohled kolem vozu, inteligentní parkovací asistent, hlídání mrtvého úhlu či elektrické páté dveře. Paket Skyview přidává prosklenou střechu. A konečně, vrcholová Premiere Edition - tu vidíte na fotkách - přidá prosklenou střechu, vestavěnou navigaci a audiosystém JBL.

Kompletní ceník Toyoty Corolla Cross
Varianta výbavyZákladní cenaPříplatkový paket
Comfort869 900 KčBusiness 40 000 Kč
Style919 900 KčTech 30 000 Kč
Executive1 039 900 KčSkyview 20 000 Kč
Premiere Edition1 099 900 Kč-
Příplatek za pohon AWD-i50 000 Kč

Jak stojí i výše, Corollu Cross bude možné předobjednávat od 1. června letošního roku. Výroba se rozběhne v létě a první předobjednané vozy budou v Česku v září. Automobilka říká, že v první sadě je pro naši zemi alokováno jen zhruba 200 aut. Plná výroba má naběhnout až v průběhu roku 2023.

Reklama

Související články

Toyota Supra dostala manuální převodovku

Toyota vyslyšela volání fanoušků a supře k šestiválci přidala manuální převodovku. Úprav techniky je ale mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Výběr článků

Načítám