Hlavní obsah

Toyota chce prohloubit partnerství s BMW

Největší japonská automobilka Toyota Motor hodlá dodávat hybridní technologie německému výrobci luxusních vozů BMW. Chce tak prohloubit partnerství podniků, které začalo loni v prosinci dohodou o spolupráci v oblasti naftových motorů a baterií pro elektromobily. Informoval o tom japonský list Nikkei.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Nový projekt podle listu tento týden oznámí prezident Toyoty Akio Tojoda a generální ředitel BMW Norbert Reithofer. V prosinci se automobilky dohodly na spolupráci při výzkumu baterií pro elektromobily.

Podepsaly rovněž kontrakt, který evropské divizi společnosti Toyota zajistí od roku 2014 dodávky naftových motorů BMW o objemu 1,6 a 2,0 litru. Tyto motory budou nabízeny v několika modelech značky Toyota určených pro evropské trhy.

Dohoda přišla v době, kdy automobilky čelí stoupajícím nákladům na vývoj a výzkum kvůli přísnějším normám pro spotřebu a emise po celém světě, což je nutí k posilování vzájemné spolupráce. Některá partnerství v automobilovém sektoru však kvůli rozdílům v podnikové kultuře skončila neúspěchem, jako například aliance německé automobilky Volkswagen a japonské Suzuki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám