Hlavní obsah

Tatra začala vyrábět podvozky na Slovensku, kam chce přemístit divizi speciálních vozů

Skupina Czechoslovak Group (CSG) začala vyrábět podvozky pro vozy Tatra na Slovensku, kde chce jejich produkci rozšířit a následně zahájit montáž celých vozidel například pro armádu nebo hasiče. Novinářům to na čtvrteční prezentaci výroby řekl manažer společnosti Tatra Defence Slovakia Róbert Gašparík. Ministr obrany Jaroslav Naď doplnil, že jeho úřad chystá velkou soutěž na nákup nákladních vozidel pro armádu.

Foto: Tatra Trucks

Ilustrační foto

Článek

„Naší snahou je přesunout na Slovensko výrobu podvozků a následně celých vozidel pro silové složky. K dispozici by byly lepší servisní možnosti i lepší dostupnost školení. Je to pro nás vozidlo, které je stále československé,” řekl Gašparík.

Montáž podvozků 8 x 8 pro vozy Tatra na Slovensku se odehrává v západoslovenském Trenčíně, kde nynější skupina CSG v minulosti získala do dlouhodobého pronájmu vojenský opravárenský podnik.

„Některé komponenty jsou dováženy z Tatry Kopřivnice, některé jsou vyráběny přímo zde. Už nyní na tom pracuje několik desítek lidí,” řekl Gašparík.

Kopřivnická anomálie. Tatra výrobu během nouzového stavu nepřerušila a ani to neplánuje

AutoMoto

Nyní se podle Gašparíka v Trenčíně vyrábějí podvozky typu 8 x 8, do budoucna tam hodlá firma vyrábět i další modelové řady. V současnosti je v této produkci zaměstnáno 30 lidí, do budoucna se počítá se zvýšením počtu pracovníků na 100.

Nákladní vozy Tatra mají na Slovensku dlouholetou tradici ještě z dob Československa. Na Slovensku se Tatry v minulosti i vyráběly, v Bánovcích nad Bebravou na západě Slovenska ale výroba v 90. letech skončila.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď oznámil, že jeho úřad připravuje velkou soutěž na nákup nákladních vozů. „Budeme potřebovat více než 1500 nákladních vozidel různých druhů. Komunikujeme nejen se společností Tatra o tom, jak na jedné straně zajistit vozidla, která potřebujeme, a na druhé straně, aby z toho náš stát a občané získali nějaké výhody,” řekl Naď.

Tatra 700 po předsedovi senátu je na prodej v krásném stavu, ale za pořádný balík

AutoMoto

Ministr dlouhodobě prosazuje, aby se slovenské firmy podílely na dodávkách armádní techniky, které Slovensko nakoupí. V červnu se například výrobce letadel Aero Vodochody a slovenská státní společnost Letecké opravovne Trenčín dohodly na podmínkách výroby částí nového letounu L-39NG a případné další spolupráci v logistické podpoře či zajišťování výcvikového systému.

V případě, že si zmíněné letouny pořídí slovenská armáda, měla by kooperace zahrnovat nejen výrobu částí L-39NG, ale také spolupráci na logistické podpoře na Slovensku a zabezpečení pozemního výcvikového systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám