Hlavní obsah

Takhle nějak by mohla znít vesmírná loď: Tesla Model 3 zvučí kvůli bezpečnosti chodců

Náklaďáky pískají, když couvají, u osobních aut se spalovacím motorem lze většinou slyšet motor a výfuk, ale co elektromobily? Tesla vyřešila nový legislativní požadavek vskutku elegantně a do značné míry futuristicky.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Tichý provoz elektrického auta je na jednu stranu fajn, na druhou vás ale neslyší chodci, kteří spoléhají na své uši a při pohybu poblíž aut se nedívají kolem sebe. Proto nedávno EU uzákonila, že elektromobily musí vydávat zvuk. Jaký by ale měl být? Tesla to u Modelu 3 vyřešila značně futuristicky.

Kratičké video přibližuje zvuk, který podle popisku vydává úplně nová Tesla Model 3 jako varování chodcům. Podle komentářů k tomuto tweetu je to zvuk, který zní při couvání, a to do rychlosti 30 km/h.

Je-li vám divné, stejně jako nám, proč zvuk couvání je slyšet nejvíc zpod předního nárazníku, důvod není znám, ale existuje ještě jedno video, které to potvrzuje – video jedoucího auta.

V něm je jednoznačné, že jakmile má mobil přímý výhled na příď auta, zvuk je mnohem silnější. A vůz očividně couvá, umělý zvuk je trošku jiný, ale to může souviset s rychlostí pohybu vozu či s blízkostí mikrofonu k reproduktoru, který ono hučení vydává.

Člověka při takovém zvuku napadne něco o vesmírné lodi, sci-fi tvorba tak trochu prokázala svůj vliv. V každém případě s rostoucím počtem elektromobilů na cestách nelze než doporučit:  při pohybu někde, kde se vyskytují auta, se vždy dobře dívat kolem sebe, ne do mobilu.

Anketa

Jaký by měl být umělý zvuk elektromobilů?
Známý, podobný konvenčním autům
14,4 %
Zvláštní, futuristický, jako tyto zvuky Tesly
20,2 %
Žádný, chodci by se měli dívat kolem sebe
65,4 %
Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám