Hlavní obsah

EU rozhodla: Nové elektromobily budou muset vydávat zvuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové elektromobily budou podle pravidla EU, které v pondělí vstupuje v platnost, muset mít systém vydávající zvuk. Opatření je výsledkem obav z toho, že tichost nízkoemisních aut může představovat nebezpečí pro chodce a cyklisty, uvedla BBC.

Foto: Peugeot

Nový Peugeot e-2008

Článek

Součástí všech nových modelů elektromobilů bude nyní zařízení vydávající zvuk běžného motoru či zvuk připomínající pohyb dopravního prostředku. Od roku 2021 musí mít systémy s akustickým upozorněním na jedoucí vozidlo i veškeré ostatní elektromobily.

Zařízení musí být aktivní, pokud elektromobil couvá či jede pomaleji než 20 kilometrů za hodinu, protože je vyšší pravděpodobnost, že pomalu pohybující se vozidlo bude v blízkosti chodce. Řidič však bude mít možnost systém deaktivovat, pokud usoudí, že to je potřeba.

Už dnes takové systémy ve většině elektromobilů a i u některých hybridů najdete, i když povinné nejsou. Právě deaktivovat monotónní umělý zvuk je někdy velmi snadné. Například u BMW i3 to lze jedním stisknutím tlačítka na palubní desce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám