Hlavní obsah

Svitla naděje na nalezení aston martinu Jamese Bonda, ukradeného před 21 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aston Martin DB5 z filmu Goldfinger, pro stříbrné plátno vybavený mimo jiné výsuvným štítem a vystřelovací sedačkou spolujezdce, byl možná nalezen na Blízkém východě. Podle šéfa detektivní firmy specializující se na ukradené umění je třeba především zkontrolovat číslo šaši. Vůz byl ukraden v roce 1997 a jeho dnešní hodnota je blízká 300 miliónům korun.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB5 se značkou BMT 216A, jakou měl Bondův vůz ve filmu Goldfinger

Článek

James Bond ve své historii jezdil spoustou aut, ale nejslavnější je jen jedno - Aston Martin DB5 z filmu Goldfinger. Pro natáčení byla použita dvě, jedno zcela sériové a druhé, vybavené „hračkami”, které měly pomoci Bondovi uprchnout, až to bude třeba.

Tohle auto bylo v roce 1997 ukradeno z hangáru na Floridě, kde ho majitel uchovával. Jednadvacet let po něm nebylo ani stopy - až do nynějška. „Dostal jsem konkrétní tip,” uvedl pro web AutoClassics Christopher Marinello, šéf firmy Art Recovery International, která se zabývá pátráním po ukradených uměleckých dílech.

„Protože existuje spousta astonů, je velmi důležité, abychom viděli číslo šasi - DP/216/1. (...) Je dost možné, že potenciální nález na Blízkém východě je jen napodobenina, a proto potřebujeme vidět číslo vidět,” přiblížil Marinello informace.

Foto: Aston Martin

Sean Connery u Astonu Martin DB5

Hodnota Bondova filmového astonu je nyní odhadována nad 10 miliónů liber (289,8 miliónů korun). Druhý vůz, který se ve filmu Goldfinger objevil, v roce 2010 změnil majitele za 4,1 miliónu dolarů, tedy tehdejším kurzem 80,9 miliónu korun.

Zloději auto nejspíš odtáhli za nápravu a naložili na letadlo

„Filmový” aston začal svůj život jako předprodukční testovací prototyp a automobilka ho pak poskytla filmařům. Po skončení natáčení byl zbaven bondovského vybavení a normálně prodán, ale později byl zrenovován do stavu, ve kterém jezdil na stříbrném plátně.

V roce 1986 ho koupil floridský developer Anthony Pugliese a uschoval v hangáru na Florida Keys, odkud byl o jedenáct let později ukraden. Podle policie to byla krádež na objednávku.

Na místě nebylo nalezeno rozbité sklo, jen stopy pneumatik; vůz měl být odtažen za nápravu a naložen na letadlo. Žádné další důkazy se na místě nenašly a na 21 let se slehla zem i po autě samotném.

Reklama

Výběr článků

Načítám