Hlavní obsah

Studenti z Plzně představili elektrický motocykl

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni navrhli plně funkční prototyp elektrického motocyklu La Boheme. Vznikl v magisterském ateliéru designu jako vyústění předchozí on-line výuky. Studenti si kladli otázky, jak předejít dopravní zácpě ve městě, jak motorku svobodně využívat, aniž by si ji museli koupit a servisovat a jak změnit její design podle nálady jako tričko.

Foto: ČTK

Elektrický motocykl od studentů z Plzně

Článek

„Studenti se s pedagogy scházeli on-line. Konzultovali jednotlivé nápady, sdíleli skici, diskutovali a snažili se najít řešení, která by dokázali v omezených podmínkách realizovat,” řekla mluvčí fakulty Lenka Thomayer Opatrná.

„Hledali jsme možnosti, jak originálně pojmout téma malého městského motocyklu. Jako podklad nám posloužilo starší, ale prověřené šasi, které nám poskytl Neil Smith (britský podnikatel), majitel výrobní firmy DEVS. Věnoval nám také velké baterie a my měli základní představu o tom, z jakých komponent bude motocykl složen,” uvedl vedoucí ateliéru designu Jan Korabečný.

Foto: ČTK

Elektrický motocykl od studentů z Plzně

Výrobní firma má podle něj ambici nabídnout na trh zábavnou motorku, kterou si může uživatel jednoduše přetvořit ke svému obrazu. „Má být levná a dostupná všem. Hlavním kritériem byl dlouhý dojezd, možnost individualizace a nízká cena. A samozřejmě množství odkládacích prostor,” dodal.

Za volantem Škody Slavia

AutoMoto

V ateliérové soutěži vyhrál návrh studenta Daniela Skotáka. Kapota je tvořena látkou na překližkovém rámu. Motocykl je díky tomu možné snadno „převléknout”. „Na jedno nabití dojede 200 kilometrů, čímž by měl držet krok s hustou městskou dopravou,” řekl Smith.

Foto: ČTK

Elektrický motocykl od studentů z Plzně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám