Hlavní obsah

Stellantis chce v Evropě třetí továrnu na baterie, má být u Říma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Stellantis, který sdružuje např. značky Peugeot, Citroën, Jeep, Opel nebo Fiat, začal jednat s římským zastupitelstvem o možné stavbě gigatovárny u tohoto města. Ve hře je i finanční příspěvek Říma z balíku peněz, které chce země investovat do čistší energie a udržitelné mobility.

Foto: Stellantis

Továrna koncernu Stellantis v Mirafiori v Turíně (Ilustrační foto)

Článek

Expanze koncernu Stellantis, korporace nově vzniklé spojením FCA a PSA, do elektrických aut patrně bude vyžadovat třetí evropskou gigatovárnu na baterie. Podle agentury Reuters pro ni koncern nyní hledá místo a začal jednat se zastupitelstvem Říma, italského hlavního města.

Podle agentury Reuters, která zprávu přináší, plánuje Stellantis do roku 2025 nabídnout elektrickou verzi pro téměř každé auto ve své evropské nabídce. Do roku 2030 mají hybridní a elektrická auta tvořit 70 % prodejů skupiny v Evropě.

Stellantis už nebude potřebovat emisní kredity, které Teslu drží nad nulou

AutoMoto

K tomu bude samozřejmě potřebovat spoustu baterií; v plánu je postavit jednu továrnu ve Francii a druhou v Německu. Tyto dvě továrny představují investici 5 miliard eur (127,3 miliardy korun) a mají pokrýt potřeby milionu vyrobených elektrických aut ročně.

Itálie je zemí, kde koncern vyrábí spoustu aut, takže vyrábět tu i baterie by dávalo smysl. Tato země navíc chce v příštích letech investovat téměř 24 miliard eur (610,8 miliardy korun) do přechodu k čistší energii a udržitelné mobilitě, takže zástupce Stellantisu jednal i o příspěvku na stavbu gigatovárny ze strany úřadů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám