Hlavní obsah

Skončila platnost loňské dálniční známky, její sundání není vždy snadné

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První únorový den už neplatí loňské dálniční známky. Na okně tak smíte mít pouze aktuální známku, stará musí dolů. Což je ne vždy úplně jednoduchá činnost.

Jak sundat dálniční známkuVideo: Novinky

 
Článek

Nalepovací dálniční známka je v Evropě nejčastějším způsobem placení za jízdu na dálnicích. Na okně ale smíte mít pouze jednu dálniční známku pro daný stát a každoroční sundávání není vždy úplně jednoduché.

„Řidič může dostat pokutu za neodstranění neplatného kupónu. Podle zákona o pozemních komunikacích se tím, že řidič neodstraní kupón ze skla bez zbytečného odkladu po skončení jeho platnosti, dopustí přestupku. Pokuta je v tom případě do 5 000 korun v blokovém řízení a až 100 000 korun ve správním řízení,” uvedl Tomáš Neřold z tiskového oddělení Ministerstva dopravy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Dálniční známka

Někdo při odstraňování staré známky spoléhá na malý růžek, který ve spodní části ohne ještě před nalepením. Zákon to nezakazuje. „O malém ohnutí se ve vyhlášce nehovoří a není k tomu ani důvod,” uvedl na dotaz Novinek Neřold.

Ale ani to ne vždy pomůže, protože známka se při sundávání obvykle rozlepí v polovině a vy pak musíte zápasit se zbývající částí.

Nejlepší je škrabka na sklokeramickou desku

Někdo používá k sundání fén nebo škrabku na led, nejlepší volbou je ale škrabka na sklokeramickou desku (stojí kolem 120 korun). Prokázal to i dřívější test Novinek, kdy lze pomocí této škrabky sundat známku za několik vteřin (více viz přiložené video).

Před nalepením nové známky můžete použít ještě jeden trik: známku si párkrát nalepte na tričko či kalhoty - na lepivé části uvíznou drobné bavlněné chloupky. Známka jde normálně nalepit, až ji za rok budete sundávat, půjde to lépe.

Anketa

Odstraňovala se vám dálniční známka za rok 2016 snadno?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám