Hlavní obsah

Škoda vyrobila už dva miliony SUV, první model je stále nepřekonán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda ve svých závodech vyprodukovala už dvoumilionté SUV. Klíčový evropský segment pro mladoboleslavskou značku objevil model Yeti, který má stále na kontě největší počet kusů.

Foto: Škoda Auto

Výroba Škody Kamiq

Článek

Dvoumilionté SUV od Škody je zároveň kamiq s pořadovým číslem 250 000. Automobilka přiznává, že SUV jsou doslova nosným pilířem nabídky, podobně jako u drtivé většiny konkurence.

Modely Kodiaq, Karoq a Kamiq představují zhruba 40 procent všech celosvětově vyrobených vozů automobilky.

Foto: Škoda Auto

Počet vyrobených SUV od Škody začal strmě růst po představení dalších modelů.

Základní kámen tohoto příběhu položil v roce 2009 model Yeti. Až do ukončení výroby v roce 2017 sjelo z linek 685 500 kusů, což je dodnes nejvíce ze všech SUV značky. Našlápnuto na překonání má nejblíže nikoli nástupce karoq, ale větší kodiaq s 593 tisíci kusy.

Z pásů v Mladé Boleslavi v rámci nabídky SUV sjíždí kamiq, karoq a také první elektromobil na platformě MEB, který se vyrábí mimo Německo, Enyaq iV. Karoq se vyrábí rovněž v Kvasinách, stejně jako kodiaq. Mimo jiné rostoucí poptávka vytlačí produkci příští generace vlajkového superbu na Slovensko.

Škoda pustí vlajkovou loď na Slovensko, Češi díky tomu nepřijdou o praktické překvapení

AutoMoto

Mimo Českou republiku vyrábí automobilka své modely SUV i v Číně, Rusku, Indii, na Ukrajině a na Slovensku. V Číně nabízí značka navíc i dva speciální deriváty Kamiq GT a Kodiaq GT.

Osmnáctého března bude mít v Indii premiéru model Kushaq, který je jako první sériový model automobilky postaven na platformě MQB A0 IN, tedy na speciální verzi modulární platformy pro tamní trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám